Nieuws

Topkenniscentrum voor klimaatadaptatie in Nederland

Samen met Japan en de Vernigde Naties start Nederland een topkenniscentrum voor klimaatadaptatie. Dit Global Centre of Excellence on Climate Adaptation gaat landen, organisaties en bedrijven ondersteunen met kennis en advies.

Ten gevolge van klimaatverandering zijn wereldwijd verhoogde risico's ontstaan op natuurrampen en andere problemen. Het mondiale kenniscentrum gaat ervoor zorgen dat lnden en organisaties beter toegerust zijn om deze risico's het hoofd te bieden.

 

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu: “Over de hele wereld worden mensen hard getroffen door de opwarming van de aarde. Het historische Klimaatakkoord van Parijs laat zien dat aanpassing aan klimaatverandering even belangrijk is als het bedenken van oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Als wij niet goed omgaan met klimaatverandering, dan zal het risico op natuurrampen, sociale en economische tegenslagen en politieke spanningen toenemen. Veel landen en organisaties zijn op zoek naar best practices en begeleiding om zichzelf optimaal te kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Nederland is goed in het samenbrengen van kennis en kunde op het gebied van klimaataanpassing. Het kenniscentrum zal hierbij een belangrijke rol gaan spelen."


Mondiaal kennisnetwerk

Het belangrijkste doel van het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) is om ervoor te zorgen dat landen en organisaties zich beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het centrum zal een breed netwerk van internationale partners samenbrengen, waaronder leidende kennisinstituten, bedrijven, NGO’s, lokale en nationale overheden, internationale organisaties en de financiële sector.


Deelnemers

Deelnemende partijen in de Global Centre of Excellence on Climate Adaptation zijn onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL); National Institute for Environmental Studies, Japan;UN Environment,  Marokko, Partnership on Sustainable Low Carbon Transport (SLoCaT), S&P Global, Delta Alliance, Stockholm Environment Institute, Acclimatise, Gemeente Rotterdam, Netherlands Water Partnership, MCII, World Resources Institute, Wageningen University and Research, UNEP DTU Partnership, SNV Netherlands Development Organisation.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel