Nieuws

Drijvende wandelsteiger als verlengstuk openbare ruimte

In het Amsterdamse Oosterdok is het eerste deel van het project Jetty Oosterdok afgerond, met onder meer 150 meter aan drijvende wandelsteigers.

Langs de Oosterdokskade realiseert De Boer & De Groot civiele werken b.v. in totaal 300 meter aan door ipv Delft ontworpen drijvende wandelsteigers. De eerste 150 meter is nu gereed. Stoere stalen loopbruggen en een hellingbaan maken de steigers voor iedereen toegankelijk.

 

Met het project wordt het water van het Oosterdok vanaf de hoge kades bereikbaar voor Amsterdammers en bezoekers. Zo is de steiger een aanlegplek voor zowel de pleziervaart als de Rondvaart, maar ook een verlenging van de openbare ruimte. Ipv Delft ontwierp de steiger als kwalitatief hoogwaardige verblijfsruimte, met materiaalkeuze en detaillering geïnspireerd op de scheepsbouw. Robuuste houten banken nodigen uit tot verpozen.

 

De stalen loopbruggen liggen ogenschijnlijk los op de kade, zoals dat traditioneel ook in havens gebeurt, en bewegen met het water mee. Elke loopbrug sluit aan op een van de radiale straten op het Oosterdokseiland. De namen van deze straten zijn opgenomen in het hekwerk van de loopbruggen.

Stadslogo

De 7 meter brede steiger bestaat in de basis uit een betonnen bak waarop een houten dek is aangebracht. Voor het dek zijn dikke Accoya-houten planken met een breedte van 150 mm gebruikt. Dubbele wrijfgordingen geven het geheel een passende stoere uitstraling. Diverse voorzieningen zijn, uitgevoerd in rvs, opgenomen in de wrijfgordingen: bolders, markeringsverlichting en reddingstrappen. Wie goed kijkt, zal zien dat de stalen bouten in de steiger zijn voorzien van de drie kruisen uit het logo van Amsterdam.

 

De speciaal voor dit project ontworpen banken zijn sober en robuust: ze bestaan uit stalen kokervormige steunpunten met daarop massief houten balken die tot wel anderhalve meter uitkragen aan de uiteinden. Het gehele project Jetty Oosterdok zal naar verwachting mei 2017 klaar zijn.

 

Dit artikel verscheen in de nieuwste Straatbeeld. Het nieuwe nummer van Straatbeeld is te downloaden in onze bibliotheek.


Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan los na door contact op te nemen met onze klantenservice via: klantenservice@acquirepublishing.nlDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel