Nieuws

Kwartiermakers winnaar tender Janninkkwartier Enschede

De Kwartiermakers mag zich het winnende plan voor de tender van het Janninkkwartier in Enschede noemen. Het Janninkkwartier is een nieuwe woningbouwlocatie binnen de centrumring van Enschede.

Het project bestaat uit 7 bouwvelden die in fases ontwikkeld worden. Het team van Studio Komma en RRog ontwikkelde, in samenwerking met Hegeman Bouwontwikkeling, een plan met een gevarieerd aanbod van 70 stadswoningen en werd door de jury unaniem als beste beoordeeld.

Bijzonder woongebied

Het Janninkkwartier wordt ontwikkeld tot een bijzonder woongebied: stedelijk compact, maar tegelijkertijd ook groen en klimaatadaptief. De parkeervraag is collectief opgelost onder een deel van de woningen, waardoor de binnenhoven maximaal kunnen worden vergroend. Op deze manier ontstaat er een groen raamwerk dat het gebied perforeert en het geheel een herkenbare parkachtige uitstraling geeft.
Divers, maar toch collectief

De uitstraling van het project is divers, maar tegelijkertijd herkenbaar. De verschillende domeinen binnen het plan zijn uitgewerkt als individueel herkenbare woningen met een specifiek karakter. Het betreft hier echter wel individualiteit die past binnen de uniforme gebiedsidentiteit. Hiervoor is teruggegrepen op het nabijgelegen Janninkcomplex: een robuuste uitstraling van metselwerk, glas en met een heldere gebouwstructuur.
Drie kernwaarden

De Kwartiermakers wordt ontwikkeld rondom drie kernwaarden: groen, autovrij en verbonden. De aanwezigheid van de auto wordt beperkt tot de randen van het gebied. Daarbij wordt ruimte gemaakt voor een groen stadspark in het hart van het gebied, met een opening naar de binnenstad. 

Deel dit artikel