KCAP aan de slag in Bratislava

donderdag 26 september 2019
timer 4 min
KCAP heeft, in samenwerking met Cityförster, de prijsvraag voor een nieuw cultureel district in Bratislava gewonnen. Het ambitieuze project omvat een state-of-the-art concert- en congresgebouw, dat een nieuwe landmark voor de stad zal worden.

De locatie is gelegen in de wijk Trnavské Mýto, een belangrijk subcentrum in het noordoosten van Bratislava, op een kruispunt van openbaar vervoer, een levendig marktplein en een woonwijk.

Cruciaal veranderen

De locatie zal de komende jaren cruciale veranderingen ondergaan, maar de oorspronkelijke functie als cultureel en sociaal centrum zal ook in de nieuwe ontwikkeling behouden blijven. Door de komst van een nieuw intercitystation zal de bereikbaarheid van de locatie aanzienlijk vergroot worden; daarmee transformeert het gebied tot een strategische herontwikkellocatie voor een transit-oriented development. De huidige bebouwing, het voormalige Trade Union House uit de tijd van het communistische regime, is sterk vervallen en beschikt niet over de voorzieningen en veiligheidsnormen die van een eigentijds cultureel centrum verwacht mogen worden. De locatie is eigendom van projectontwikkelaar Immocap die ook de initiatiefnemer is achter de internationale architectuurprijsvraag.

Modern en multicultureel

"We zijn het project gestart met de ambitie om in Bratislava een modern, multifunctioneel cultureel en sociaal centrum te realiseren met een aanzienlijk grotere capaciteit dan het huidige gebouw. Vanuit deze gedachte zetten we momenteel onze werkzaamheden voort. Het nieuwe Istropolis wordt een locatie voor evenementen met een zeer uiteenlopend karakter, ook evenementen die nog nooit eerder in Bratislava werden gehouden. Dat kan dankzij de flexibele layout en de geavanceerde technische en akoestische uitrusting. Na vele jaren krijgt Bratislava eindelijk weer een prachtige culturele instelling om trots op te zijn," zegt Martin Šramko, CEO van Immocap.

Concurrentie

KCAP en Cityförster waren een van de zeven internationale architectenteams die werden uitgenodigd om een ontwerpvisie te presenteren. Projectontwikkelaar Immocap zocht vooral naar een inventieve stedelijke aanpak voor het herstel van de culturele en sociale functie en de revitalisering van de openbare ruimte, waarvan het potentieel op dit moment onbenut is. De jury selecteerde het team van KCAP als winnaar. "KCAP is een van de absolute leiders op het gebied van stedenbouw en architectuur in Europa. Maar wat ons in het bijzonder overtuigde, is hun manier van denken over de stedelijke ruimte en over de uitdagingen van deze belangrijke locatie in Trnavské Mýto," voegt Martin Šramko toe.

Hart van het gebied

Samen met Cityförster ontwikkelde KCAP een sterke stedenbouwkundige visie waarin de nieuwe multifunctionele concert- en congreslocatie als hart van het gebied fungeert. Het voorstel voorziet in waardevolle openbare ruimtes op stads- en buurtniveau, die ook voor buitenevenementen geprogrammeerd kunnen worden. Bovendien creëert het project nieuwe voetgangersverbindingen om de gefragmenteerde omliggende wijken weer met elkaar te verbinden. De autovrije openbare ruimtes optimaliseren en bevorderen het gebruik van duurzame vervoersmiddelen als trein, tram en bus.

Beperkingen

"De prijsvraag was niet alleen een uitdaging vanwege de concurrentie van een aantal zeer gerenommeerde architectenbureaus, maar ook vanwege de aard van het gebied en de vele beperkingen die daarmee gepaard gaan. Ons doel - in al onze projecten – is om van steden duurzame en inspirerende leefomgevingen te maken. Voor Bratislava en Trnavské Mýto betekent dat, dat we een gebied creëren waarin cultureel en sociaal leven samengaan, met hoogwaardige openbare ruimtes voor markten en cafés; een aangename omgeving die natuur aan het stadscentrum én een goede verbinding met andere delen van Bratislava toevoegt. Dit alles op een manier die zowel duurzaam is als een gezonde levensstijl bevordert," legt Jeroen Dirckx, partner bij KCAP, uit.

Eerste project in Slowakije

Als winnaar van de competitie ontvingen KCAP en Cityförster een ontwerpopdracht voor stedenbouw en architectuur om hun visie verder uit te werken. Voor beide bureaus is dit het eerste project in Slowakije. "Bratislava ademt vitaliteit en ambitie, wat het voor ons tot een spannende werkomgeving maakt. De stad heeft een grote traditie wat betreft experimentele en visionaire architectuur, en daarnaast sterke historische aspecten. Dat schept mogelijkheden voor een interessante dialoog. Samen met een opdrachtgever met ambitie en bereidheid om sociale conventies te veranderen, kunnen we architectuur en stedenbouw maken die als voorbeeld kunnen dienen voor de toekomstige ontwikkeling van de stad, en daarmee iets heel bijzonders bereiken," zegt Martin Sobota, partner bij Cityförster.


Het project bevindt zich momenteel in de tweede voorbereidende fase. In deze fase werkt de investeerder samen met KCAP, Cityförster en andere relevante experts aan het scherper stellen van het plangebied op basis van gedetailleerde analyses, audits en studies waarin de culturele en sociale behoeftes van Bratislava worden onderzocht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
KCAP aan de slag in Bratislava

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug

15 dec 2023

Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp…

Lees verder »