Nieuws

Almere loopt met duurzaam bouwen voor op andere steden

Almere is volgens de bouwwereld iets meer toonaangevend dan andere steden in Nederland wat betreft duurzaam bouwen. Opmerkelijk is dat een ruime meerderheid in de bouwwereld zich geen voorstelling kan maken van de meest toonaangevende stad op het gebied van duurzaam bouwen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in het vierde kwartaal van 2012 is uitgevoerd onder 237 respondenten die werkzaam zijn in de bouw- en installatiesector.


Vanwege de brede maatschappelijke trend van duurzaam bouwen is het opvallend dat een ruime meerderheid in de bouwwereld (58%) niet een toonaangevende stad in Nederland kan noemen wanneer het gaat om duurzaam bouwen. In 2009, toen USP Marketing Consultancy dit onderzoek ook heeft uitgevoerd, was dit niet anders. Destijds wist ook de helft van de ondervraagden geen steden te noemen die uitblonken in duurzaam bouwen.

 

Toonaangevend

Weinig respondenten uit de bouwwereld weten concreet een stad te noemen. Maar, net zoals in 2009, is Almere de meest genoemde toonaangevende stad qua duurzaam bouwen (2012 11%, 2009 10%). Almere wordt gevolgd door Rotterdam (5%), Amersfoort (4%) en Groningen (4%). Overige steden worden ook nu erg weinig genoemd. Een mogelijke reden dat de bouwwereld Almere aanstipt kan worden gezocht in het actieve beleid van de stad op het gebied van duurzaam bouwen, bijvoorbeeld de website www.duurzaamalmere.nl. Daarnaast is Almere een relatief jonge stad die minder te maken heeft met verouderde (minder duurzame) gebouwen. Desalniettemin blijft er nog veel terrein te winnen voor alle steden om zich te profileren op het gebied van duurzaam bouwen. In een volgend onderzoek van USP zal nader onderzocht worden welke elementen er toe kunnen leiden dat een stad het imago krijgt van ‘duurzaam bouwen’.

Nederland, Zweden en Duitsland

Ongeveer de helft van de ondervraagde respondenten kan niet aangeven welk land het meest toonaangevend is op het gebied van duurzaam bouwen. Indien de respondenten wel een land kunnen noemen, dan worden vooral Nederland (10%), Zweden (10%) en Duitsland (9%) genoemd.

Deel dit artikel