Nieuws

Handleiding CLT voor architecten en bouwkundigen gepubliceerd

In de Nederlandse bouwsector is veel belangstelling voor het bouwen met hout. Er ontbreekt alleen nog kennis over dit onderwerp, waardoor houtbouw nog niet grootschalig wordt toegepast. Een nieuwe, op onderzoek gebaseerde handleiding biedt uitkomst.

Als resultaat van een eigen onderzoek naar de mogelijkheden van hout binnen de gestapelde woningbouw, publiceert Inbo de ‘Handleiding Cross Laminated Timber (CLT) voor architecten en bouwkundigen’. Het onderzoeksteam, bestaande uit Merel Vos, Gustaf Jackson, Bahar Yildiz en Joost van den Berg, richtte zich op CLT, ook wel massieve houtbouw genoemd.


“We hadden zelf veel vragen over de toepassing van hout, zeker op het gebied van de gestapelde woningbouw. Er zijn nog maar weinig praktijkvoorbeelden in Nederland: de eerste woongebouwen van CLT worden nu opgeleverd. Een diepgaand onderzoek was daarom noodzakelijk. Want als we meer begrip hebben van de toepassing van hout, kunnen we juist door de gestapelde woningbouw een fikse slag maken in de opschaling van houtbouw,” aldus Merel Vos, bouwkundige bij Inbo en initiator van het houtbouw-onderzoek.

Kennis beschikbaar maken

Het team voerde gesprekken met partijen in de bouwsector, die ervaring hebben met bouwen in hout. Team V Architectuur, Arup, Pieters Bouwtechniek, Adviesbureau Lüning en Finch Buildings waren bereid hun kennis te delen. Daarnaast analyseerde het team CLT-woongebouwen, die recent in Nederland verrezen, zoals Haut, Patch 22 en Stories, en bracht het team de respectievelijke bouwkundige oplossingen in kaart.


De 'Handleiding CLT' stimuleert architecten om te kiezen voor houtbouw. Het geeft praktische handvatten voor het ontwerpproces: van de initiatie-fase tot de uitvoering, met een focus op gestapelde woningbouw. Denk aan vuistregels tijdens de SO fase, hoe maak je een goede kostenberekening, hoe krijg je bouwpartners enthousiast, hoe los je de akoestiek en brandveiligheid op, principe detaillering, etc. Deel dit artikel