Nieuws

Roof Garden Arnhem: hot spot op parkeergarage

Voor de derde keer hebben inwoners van Arnhem het dak van een parkeergarage tijdelijk in gebruik genomen. De parkeergarage ligt in het projectgebied Rijnboog. Gedurende de zomer willen de bewoners graag de stad een stukje aantrekkelijker maken. Zes weken lang was er elke dag wat te doen, een heus pop-up festival. Pop ups zijn tijdelijke invullingen van een terrein of gebouw veel geïnitieerd door burgers.

Auteur: Maarten Bosman, van het gelijknamige planologisch adviesbureau te Arnhem


Dakterras

Pop-ups in en om (of op) gebouwen is een opkomend trend waarover key-note spreker Joop de Boer van het kennisnetwerk Pop-up City Net ook sprak tijdens de Week van de Openbare ruimte voorjaar 2014 in Putten. Het fenomeen roofgarden is buiten Nederland wel bekender. Vaak in grote steden hebben restaurants, hotels en cafés een dakterras ingericht als tuin omdat op er op straatniveau geen ruimte voor is. Gasten kunnen lekker genieten van het weer en een drankje, en zijn uit de drukte van de stad. Het initiatief wordt daarbij genomen door de eigenaar van het pand. De uitbater ziet daarbij de mogelijkheid zijn pand efficiënter te gebruiken. In Nederland komen bewonersinitiatieven daarentegen vaak in de openbare ruimte voor, minder vaak in gebouwen, laat staan tijdelijk op het dak van een parkeergarage. Dit zou weleens gedoe kunnen geven. In het boek Regel die burgerinitiatieven wordt beschreven hoe je om kunt gaan met die risico's.

In Arnhem is het anders. Arnhem is een creatieve stad, en dat merk je. Het bruist initiatieven in het centrum van Arnhem. Het grootschalige project Rijnboog is stil komen te vallen. De gemeente heeft daarvoor veel vastgoed in haar bezit, en langzaam aan worden die lege gebouwen gevuld met tijdelijke gebruikers.

 

Hot spot

De Roof Garden Arnhem is een mooi voorbeeld. Op het dak van parkeergarage tussen de Langstraat en de Kleine Oord is op de zevende verdieping van de garage het dak mooi ingericht en krijgt een geweldig uitzicht over de stad. Het is zo gek niet te bedenken of het staat op het dak, ontworpen en gemaakt door een Arnhemse ontwerper of ondernemer. Bar, hottub, kachels, toiletten, moestuinen met kruiden, zonnepanelen - om zelfvoorzienend te zijn -, fruitbomen voor de stadslandbouw en overkappingen om veilig te kunnen schuilen, met een kippenren.

De initiatiefnemers willen met de Roof Garden een hotspot bieden voor de jonge en creatieve ondernemers, een podium waarj de beste lokale initiatieven samenkomen.

Meer weten? In Straatbeeld 5, eind november 2014, verschijnt een uitgebreid artikel over Roofgarden Arnhem.

Meer weten over burgerinitiatieven? Het boek 'Dossier Burgerinitiatieven van Acquire Publishing is hier te bestellen.

 

Deel dit artikel