Nieuws

Nederlandse bureaus bundelen krachten in innovatie

Een samenwerkingsverband van acht Nederlandse ontwerp-, advies- en ingenieursbureaus en een ontwikkelende belegger gaat onder de naam ‘Innovation Area Development Partnership’ (IADP) initiatiefnemers van innovation areas de helpende hand bieden. De partners zijn Arup, Caudata, Kadans Science Partner, KCAP Architects&Planners, PT Finance, Royal HaskoningDHV, UNStudio en Zjak Consult.

 

Innovaties in het bedrijfsleven zijn van groot belang voor bedrijven, maar vooral ook voor de economie als geheel. Tal van bedrijven zoeken de wisselwerking met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen om gezamenlijk productvernieuwingen en technische doorbraken voor elkaar te krijgen. Dit leidt tot een toenemende belangstelling voor science parks, innovatiedistricten en industriële campussen waar deze bedrijven en instellingen het werkmilieu vinden waarin ze met elkaar kunnen samen werken en elkaar kunnen versterken.


Interdisciplinaire aanpak 

De ontwikkeling van deze zogenaamde ‘innovation areas’ is complex en vraagt een integrale, en bestendige interdisciplinaire aanpak binnen één team. In een dergelijke benadering is aandacht voor onder meer goed marktonderzoek, originele (vastgoed)concepten, aansprekende stedenbouw, sterk park- en campusmanagement en financiële oplossingen. De vraag naar plannen die aan dergelijke eisen kunnen voldoen doet zich wereldwijd voor. IADP biedt deze geïntegreerde aanpak aan.


Holistische aanpak 

'Sander den Blanken, algemeen directeur Arup in Nederland over het initiatief: "Het ontwikkelen van innovatiedistricten die aansluiten bij de eigen identiteit van een stad is een complexe opgave voor veel steden. Met onze unieke holistische aanpak helpen wij, samen met onze partners, wethouders, stadsbesturen en stedelijke gemeenschappen om deze multidisciplinaire uitdagingen aan te gaan. Bij de ontwikkeling van deze veeleisende omgevingen volstaan traditionele oplossingen niet meer en is innovatie noodzakelijk. Het samenwerkingsverband biedt een uitgelezen platform voor innovatie en co-creatie."

 

 

Op 26-29 september presenteert het collectief zich op de wereldconferentie van ‘Science parks & Innovation areas’ in Istanbul.  

Deel dit artikel