Nieuws

Woningplatform funda lanceert 'early indicator' Index

Funda lanceert een nieuwe marktindicator: de funda Index. De indicator brengt iedere maand de stand van wonend Nederland in kaart. Actuele inzichten geven een vroege indicatie van het vertrouwen, de intentie en het gedrag van consumenten met betrekking tot de woonmarkt.

Volgens CEO Quintin Schevernels heeft funda dankzij haar bereik en doelgroep een unieke positie in de markt. Het platform heeft daardoor de vraagzijde goed in beeld en kan daarmee het sentiment van kopers en verkopers duiden. Voor Schevernels is de Purchasing Managers Index (PMI) een inspiratiebron voor de funda Index. Deze belangrijke wereldwijde early indicator signaleert aan de hand van het vertrouwen van inkoopmanagers in de economie of er sprake is van groei of krimp.


"Zonder de pretentie te hebben dat wij zo’n positie direct kunnen innemen, hebben we wel die ambitie en potentie voor de woonmarkt", aldus Schevernels. "Wij zijn de enige in de Nederlandse markt met deze onderzoekspopulatie, database en de mogelijkheid om zo actueel de eerste bewegingen in de markt waar te nemen. Wij denken dat we daarmee als eerste binnen de woningmarkt kunnen zien wat er gebeurt, voordat het gebeurt. Het zijn waardevolle indicaties voor alle spelers op de markt, die we dan ook graag delen."

Opstap naar meer data en onderzoek

Funda heeft inmiddels een lang trackrecord van marktonderzoeken en data-analyses die het sentiment en gedrag van kopers en verkopers op de woningmarkt in kaart brengen. "Tot nu waren deze meer incidenteel dan structureel en vaak ingegeven door actualiteiten zoals brexit en Covid-19, aldus Schevernels. "Zonde, want we beschikken over de ideale middelen om de early indicator te zijn. We hebben op dit gebied de komende jaren nog wel meer plannen voor funda. De lancering van de funda Index is daarbij een heel belangrijke stap. In de toekomst willen wij graag de partij zijn die op dit vlak nog veel meer waarde levert aan de diverse stakeholders, van makelaars en sectoreconomen tot opiniemakers en media."

Opzet van de funda Index

De funda Index signaleert sentiment en verschuivingen op de woningmarkt aan de hand van de pijlers vertrouwen, intentie en gedrag. Naast vaste onderliggende factoren zoals woningmarktaanbod en rentestanden, brengt de index ook de invloed van maatschappelijk, politiek en economisch sentiment en persoonsgebonden situaties in kaart. Dit gebeurt op basis van gedragsanalyse en maandelijks onderzoek onder een deel van de 5 miljoen unieke bezoekers van funda. De funda Index wordt al sinds 1 juli 2020 gemonitord om zo bij de lancering al meer zicht te hebben op mogelijke trends en ontwikkelingen.

Deel dit artikel