Nieuws

Trump: alleen nog maar mooie architectuur voor overheid

Nog even vlak voor de Kerst laat Donald Trump met een presidentieel decreet weten dat alle overheidsgebouwen in de VS ‘prachtige’ architectuur moet bevatten. Wat de president daarmee bedoelt, is voor iedereen een gok.

In het decreet uit Trump een voorkeur voor klassieke architectuur. Het decreet definieert echter niet aan welke standaarden een overheidsgebouw moet voldoen om als ‘prachtig’ benoemd te kunnen worden. De gebouwen zouden van klassiek ontwerp moeten zijn, maar dit wordt niet als verplichting aangehaald. Klassieke architectuur wordt in het decreet omschreven als ‘de architectonische traditie die is afgeleid van de vormen, principes en woordenschat van de architectuur van de Griekse en Romeinse oudheid’. Dat omvat stijlen als ‘neoklassiek, Georgisch, federaal, Grieks Revival, Beaux-Arts en Art Deco’.

 

Dit geldt voor de meeste overheidsgebouwen alsook publieke gebouwen die meer dan 50 miljoen dollar kosten. Volgens het decreet werd er door de Founding Fathers veel waarde gehecht aan de soort architectuur die je veel terugzag in de jaren 50 en 60 en zijn veel traditionele ontwerpen in latere jaren vervangen door ‘modernistische architectuur’ die ‘vaak onpopulair bij Amerikanen’ was.

Ontzet

Het decreet van de president wordt slecht ontvangen door diverse architecten in de VS. Het American Institute of Architects heeft op dezelfde dag dat het decreet naar buiten kwam een statement gemaakt, waarin het aangeeft ‘ondubbelzinnig tegen’ het decreet te zijn. Wel is er enige opluchting te vinden in het statement.

 

“Gemeenschappen moeten het recht en de verantwoordelijkheid hebben om zelf te beslissen welk architectonisch ontwerp bij hun behoeften passen”, is te lezen in het statement. “Hoewel we schrokken van het besluit van de regering om dit mandaat door te voeren, zijn we blij dat het decreet niet zo ver reikt als eerder werd gedacht.”
Het volledige bericht is te lezen op CNN.

Deel dit artikel