Nieuws

Koelen zonder stroom

Om een woning koel te houden wordt er airconditioningapparatuur toegepast die gebruik maakt van elektriciteit of zonnepanelen. Dit systeem kan mogelijk vervangen worden door een ander systeem dat helemaal niets te maken heeft met luchtkoelingsinstallaties omdat het helemaal niet op elektriciteit werkt.

Materiaalkunde innoveert

Materiaalkunde is een wetenschap die zich richt op de verschillende eigenschappen van materialen. Deze wetenschap staat tussen chemie en natuurkunde in en kan worden gedefinieerd als de wetenschap van de toekomst, die het al mogelijk heeft gemaakt om oude materialen te vervangen door betere en innovatieve materialen. Er is een bruikbaar folie ontworpen die bestaat uit een transparante polymeerlaag, polymethylpenteen genoemd. Hierin zijn kleine glaskorrels verspreid. Dit alles is bedekt met een dunne, zeer reflecterende zilverlaag.


Wanneer dit materiaal in contact komt met licht kaatsen de glaskorrels en de zilverlaag het licht vrijwel in zijn geheel terug. Dit houdt in dat er onder het materiaal een schaduwzone ontstaat waar het kouder kan zijn dan 10 °C. Afhankelijk van de grootte van een woning is tien of twintig vierkante meter van dit materiaal op het dak voldoende om een gevoelstemperatuur te garanderen vergelijkbaar met een airconditioning. Koelen zonder stroom is natuurlijk het meest duurzaam.

Verbruik

Een airco verbruikt 1.200 watt per uur. Wanneer de airco 24 uur per dag aan staat betekent dat een verbruik van 28.8 KW per dag. Besparing bij een gemiddelde stroomprijs van €0,23 per kWh is €6,62. In Nederland hebben we gemiddeld 50 dagen warm weer. Jaarbesparing wordt dan €331.


Voorlopig hebben we elektriciteit nog hard nodig. Tendens is wel dat elektroapparaten steeds zuiniger worden, dus duurzamer. Duurzaam wordt ook bepaald door de levensduur van apparaten. Hoe langer producten meegaan hoe minder ze vervangen hoeven te worden. Ook het gegeven dat apparaten eenvoudig gerepareerd kunnen worden door het vervangen van onderdelen draagt daaraan bij. Gemakkelijk online elektronica onderdelen kunnen bestellen, helpt om producten een langer leven te geven. Er gebeurt veel op het gebied van elektro techniek. Steeds meer wordt draadloos, digitaal en dus overal te beheren. Duurzaamheid is niet meer weg te denken. En dat gaat verder dan energie besparen. 

 

Deel dit artikel