Nieuws

Kunstmatige intelligentie voor een toekomstbestendige school

Luka Vogel, recent afgestudeerd aan de studie Milieukunde, heeft een afstudeeronderzoek gedaan naar de duurzaamheid van basisschoolgebouwen. Vooral het binnenklimaat was een punt van aandacht. Uit zijn onderzoek blijk dat kunstmatige intelligentie een bijdrage kan leveren aan het gezonder en duurzamer maken van scholen.

Vogel startte het onderzoek naar aanleiding van de vele aandacht voor het binnenmilieu van Nederlandse scholen. "Eigenlijk weten we al een tijdje dat de schoolgebouwen niet de meest gezonde plekken zijn, maar er was een pandemie voor nodig om mensen tot actie over te zetten", schrijft hij. Een financiële impuls vanuit de overheid moet de sector gaan helpen. Het is de vraag of dit voor de lange termijn voldoende is.

Vogel, vanuit het bedrijf Hero Balancer, onderzocht bij veertig scholen wat de huidige waardes voor de binnentemperatuur, CO2-gehalte en de relatieve luchtvochtigheid zijn en of deze verbeterd kunnen worden door het aansturen van de klimaatinstallatie op basis van kunstmatige intelligentie. Hieronder is een deel uit de samenvatting van Vogels onderzoek te lezen:

Uit het onderzoek blijkt dat de grenswaardes vanuit de overheid voor de binnentemperatuur en het CO2-gehalte grote delen van de lestijd worden overschreden. Soms wordt er zelfs een CO2-gehalte van 3.400 parts per million bereikt (boven de 1.200 wordt als onvoldoende beoordeeld). Dit resulteert in gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid, een afname van productiviteit en een vergrote kans op besmetting door virussen. Hoe hoger het CO2-gehalte is, des te meer uitgeademde lucht er in een ruimte aanwezig is. Deze uitgeademde lucht kan ook ziekteverwekkers zoals virusdeeltjes bevatten. De luchtvochtigheid in de klaslokalen is wel van een hoge kwaliteit.

Wanneer de klimaatinstallatie wordt aangestuurd op basis van kunstmatige intelligentie ligt de duur van de overschrijdingen lager, maar er kan niet volledig voorkomen worden dat er nog overschrijdingen zijn. Dit wordt ook weergegeven in het figuur hieronder. Los van een stijging van de kwaliteit van het binnenmilieu, wordt er door gebruik te maken van de kunstmatige intelligentie een reductie in het energieverbruik voor verwarmen van 24 procent gerealiseerd.
Zo kunnen scholen door het aansturen van de klimaatinstallatie door kunstmatige intelligentie 
gezonder én duurzamer worden, maar er zijn nog meer stappen te ondernemen om de scholen volledig gezond te maken.


Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Neem dan contact op met Luka Vogel van Hero Balancer.

Een vliegende start maken met schoolverduurzaming

Binnenkort starten Stedebouw & Architectuur en Duurzaam Gebouwd een evenementenreeks voor gezonde scholen. Het eerste evenement in die reeks is het online event Een vliegende start maken met schoolverduurzaming. Benieuwd? Schrijf je nu in via de eventpagina op Duurzaam Gebouwd. Houd ook Stedebouw & Architectuur in de gaten voor de gloednieuwe roadmap van deze evenementen.

Deel dit artikel