Nieuws

BIM steeds populairder bij architecten

Het percentage architectenbureaus dat werkt met BIM neemt verder toe (76% vergeleken met 66% in 2014). Een belangrijk knelpunt is dat niet alle verschillende (BIM)-modellen goed met elkaar communiceren. Dit blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2015.

 

‘De BNA start een crowdfundingactie om geld in te zamelen voor het BIM loket. Dit loket gaat het knelpunt aanpakken,’ zegt BNA-directeur Fred Schoorl.

 

Fred Schoorl, BNA-directeur licht de cijfers toe: ‘Er vindt steeds meer samenwerking plaats tussen bouwpartners zoals architecten, constructeurs en aannemers. Het doel is het verlagen van de faalkosten en het verhogen van de kwaliteit. BIM is steeds vaker een eis bij opdrachtgevers. Het is daarom goed te zien dat steeds meer architectenbureau zich toeleggen op BIM en daarmee voorop wil lopen in de bouwketen. Ook internationaal doen Nederlandse bureaus het relatief goed op dit vlak’.

 


Knelpunten werken met BIM

Architectenbureaus geven aan binnen BIM-projecten het meest samen te werken met opdrachtgevers, constructeurs, aannemers en installateurs. De bureaus zien de gebrekkige toepassing van open BIM- standaarden als voornaamste knelpunt bij de uitwisseling van informatie tussen de samenwerkende partijen. Dit veroorzaakt onnodige ruis en vertraging.

 


Crowdfundingactie ‘Help het BIM Loket uit de startblokken’


De BNA zet zich in voor het oprichten van een BIM Loket die de genoemde knelpunten aan gaan pakken. Door een gerichte crowfundingactie ‘Help het BIM Loket uit de startblokken’ wordt geld ingezameld. Het BIM Loket stimuleert de implementatie van BIM in de Nederlandse bouwsector, door het gebruik van open BIM-standaarden te bevorderen. Open standaarden zorgen voor een goede, duurzame en kostenefficiënte informatie-uitwisseling.

 

(bron: BNA)Deel dit artikel