Ruim 9 miljoen subsidie voor transformatie Winkelsteeg in Nijmegen

maandag 22 februari 2021
timer 3 min
De gemeente Nijmegen heeft een zogenaamde woningbouwimpuls-bijdrage van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontvangen van ruim 9 miljoen. Deze subsidie is bedoeld voor het versneld bouwen van woningen. Concreet gaat het om twee gebieden: de Stationsomgeving Goffert-NTC en NDW21 (Nieuwe Dukenburgseweg 21).

Vorig jaar sloot de gemeente Nijmegen de Woondeal met het Rijk, de provincie en de regiogemeenten. Daarnaast stelde de gemeenteraad de Omgevingsvisie 2020-2040 vast. Deze bieden de kaders om het grote woningtekort in Nijmegen terug te dringen in de komende jaren. Het doel is om in de komende 20 jaar 15.000 woningen te bouwen én extra banengroei te realiseren binnen de grenzen van de huidige stad. Winkelsteeg is een goede plek om invulling te geven aan deze ambities.

Subsidie

Om dit te kunnen doen, heeft de gemeente Nijmegen een zogenaamde woningbouwimpuls-bijdrage aan het Rijk gevraagd van ruim 9 miljoen euro. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vorig jaar € 1 miljard beschikbaar gesteld om woningbouw in Nederland te versnellen. Met de bijdrage kan de gemeente Nijmegen sneller aan de slag, meer woningen betaalbaar maken (de zogenaamde onrendabele top) en zorgen voor een verbetering en versterking van het economische klimaat op Winkelsteeg. Dit door fors te investeren in de aantrekkelijkheid van het gebied.

Winkelsteeg

De aanvraag bestaat uit twee projecten: de stationsomgeving Goffert-NTC en NDW21. Beide projecten vallen in het gebied Winkelsteeg. Met deze projecten komen er ongeveer 1.500 woningen bij om het grote woningtekort in Nijmegen terug te dringen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de gemeente de infrastructuur kan aanpassen om de nieuwe woningen en bestaande bedrijfslocaties beter te ontsluiten. Zo ontstaat een aantrekkelijke verblijfsomgeving voor de medewerkers van de bedrijven en de nieuwe bewoners. Het gaat hierbij in totaal om ongeveer 900 sociale huurwoningen, 400 middeldure huurwoningen en 200 betaalbare koopwoningen.

Stationsomgeving Goffert-NTC

De omgeving van station Goffert is met haar OV-bereikbaarheid een goede plek om woningen te bouwen. Daarnaast is het bedrijventerrein Winkelsteeg dichtbij. Daarom is de ambitie om het stationsgebied Goffert een mix te maken van wonen, werken en voorzieningen. Er zijn ambities voor ongeveer 1000 woningen, 2000 m2 commerciële functies (zoals een koffiebar of sportschool), uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven en de realisatie van de moskee.

NDW21

Het idee voor NDW21 (Nieuwe Dukenburgseweg 21) is om in de aankomende jaren 500 tijdelijke woningen te bouwen. Dit doen de samenwerkende Nijmeegse woningbouwcorporaties samen met de gemeente Nijmegen en andere partners. Om het gebied levendigheid en dynamiek te geven wordt gedacht aan een aantal kleinschalige voorzieningen, ontmoetingsplaatsen en een plek waar een groep particulieren tijdelijke woningen kan bouwen. Bij ruimte voor werken wordt gedacht aan ateliers en ambachtelijkheid, zoals die er al zijn in Winkelsteeg.

Vervolg

De subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken geeft de gemeente Nijmegen een mooie kans om de ambities uit de Omgevingsvisie verder in te vullen. Dit voorjaar rondt de gemeente samen met omwonenden, ondernemers, professionals en andere betrokkenen de Ontwikkelvisie Winkelsteeg af. Dit biedt de basis voor de uitwerking van de plannen voor de verdere ontwikkeling van Winkelsteeg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Ruim 9 miljoen subsidie voor transformatie Winkelsteeg in Nijmegen

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »