Nieuws

5 miljard euro extra omzet voor bouw door vluchtelingen

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw krijgt de bouwsector de komende vijf jaar dankzij de vluchtelingen circa 5 miljard euro extra omzet. Er zijn de komende jaren ongeveer 50 duizend extra woningen nodig, dat is 28 duizend manjaren werk.

 

Zo’n 13 duizend vluchtelingen met een verblijfsstatus in asielzoekerscentra wachten op sociale huurwoningen. Omdat veel Nederlanders daardoor nog langer moeten wachten, levert dat grote politieke spanningen op. Het EIB verwacht daarom dat woningcorporaties de komende jaren op grote schaal sociale huurwoningen gaan bijbouwen.

 

Tijdelijke oplossingen zijn duur

Al die extra woningen kunnen volgens EIB snel gebouwd worden op plekken waar de betonmolens tijdens de crisis piepend tot stilstand kwamen. In gemeenten zoals Amersfoort, Lansingerland en Apeldoorn, die afgelopen jaren grote verliezen leden dankzij die braakliggende bouwgrond.

 

In de politiek worden tijdelijke woningen zoals containers vaak genoemd om vluchtelingen snel onder dak te krijgen. Maar tijdelijke oplossingen zijn volgens Van Hoek erg duur. 'Het kan nodig zijn als je heel snel moet bouwen, maar volwaardige permanente woningen die veel langer staan zijn beter en op termijn ook veel goedkoper.'

 

Het ombouwen van kantoren tot woningen, in het debat over de vluchtelingencrisis vaak gesuggereerd, is volgens Van Hoek slechts een deel van de oplossing. 'Er staat ongeveer 7 miljoen vierkante meter kantoor leeg, daarvan is maximaal een kwart bewoonbaar te maken. Dat is net genoeg voor 20 duizend huizen. En dit jaar zijn er 20 duizend vluchtelingen bijgekomen.'

 

(bron: De Volkskrant)

Deel dit artikel