Nieuws

Rijn IJssel Vakschool Wageningen start schooljaar in nieuwe omgeving

De studenten van de Rijn IJssel Vakschool in Wageningen kunnen fris aan het nieuwe schooljaar beginnen. Het gebouw van de onderwijsinstelling is namelijk vernieuwd. Het resultaat is op 20 augustus opgeleverd.

De nieuwe leeromgeving is volledig geïntegreerd in de praktijk. Het hotel is open voor publiek, in de keuken worden maaltijden gekookt voor het restaurant dat volledig in bedrijf is en in het moderne congrescentrum kunnen vergaderruimtes worden geboekt. Voor het ontwerp is architect Ytzen Tamminga van Buro SBH uit Arnhem aangetrokken en voor het interieur tekende interieurarchitect Ex Interiors Nieuwegein.

Meedenken

Het volledige bouwproces nam ruim een jaar beslag. Tijdens het bouwproces werd studenten en docenten input gevraagd over de indeling, de inrichting en de infrastructuur. Projectleider Arie Vlot van Van Wijnen: "Alleen een vakleerkracht kan bedenken hoe een praktijklokaal zo goed mogelijk wordt ingericht, daar zijn geen standaardoplossingen voor."

Duurzaam

Het bestaande onderwijsgebouw (4300 m2) is vernieuwd. Daarnaast is er sprake van uitbreiding (2700 m2). Het uitgangspunt van de plannen was om zo duurzaam mogelijk te werken. Daarom is gekozen om het oude gebouw slechts deels te slopen en de nieuwbouw in het bestaande gebouw te integreren. Daarom is er zo gewerkt dat afval tot een minimum werd beperkt en zoveel mogelijk materialen opnieuw konden worden ingezet.


Bovendien is nagedacht over energieverbruik. Het warmteterugwinsysteem waar voor gekozen is, gebruikt restwarmte uit ventilatielucht om de school te verwarmen. Op het dak zijn 644 zonnepanelen geplaatst om zelf energie te kunnen opwekken. 

Deel dit artikel