Nieuws

Glass Dome: gebogen glas met glas-glas verbinding

In het Muziekgebouw aan het IJ organiseerde IASS de afgelopen week een symposium waar ruim 300 bezoekers op af kwamen. Onderdeel van het symposium was een expositie met daarin ook een vertegenwoordiging uit Nederland. Glass Dome, gebogen glaspanelen frameloos met elkaar verbonden. In samenwerking met Brakel Atmos is de Glass Dome door studenten van de TU Eindhoven onder leiding van Arno Pronk gemaakt.

 

Arno Pronk is bekend geworden door zijn Ice Dome in Finland. Met flexibele mallen slaagt hij erin bijzondere schaalvormen te maken. Tijdens de Bouwbeurs demonstreerde hij een computergestuurd flexibel malsysteem. Met deze mal is ook de Glass Dome gemaakt. Opgebouwd uit gebogen glaspanelen, structureel verlijmd tot een Heinz Isler achtige koepel van 260x130x70 cm. De dome bestaat uit 36 glaspanelen met een maximale maat van 35x35 cm.

 

Frameloze verbinding

Dubbelzijdig gekromd glas is met traditionele productiemethoden zeer duur. Door gebruik van de flexibele mallen blijven de kosten beheersbaar. De flexibele mal is een kooi met twintig in hoogte instelbare bouten met daarop een staalgaas oppervlak. Met Grasshopper is de beoogde vorm vastgesteld. Computergestuurd wordt die vorm vertaald naar de bouten. Op de mal zijn twee glasplaten gelegd. Mal en glasplaten worden in de oven geplaatst en tot 620-640 graden Celsius verhit. De glasplaten nemen de vorm aan van de mal. Uit de oven worden de glasplaten frameloos, met glas-glas verbindingen gekoppeld. 

Deel dit artikel