Nieuws

QO Amsterdam wint duurzaamheidsprijs

QO Amsterdam heeft op 20 februari de publieksprijs gewonnen in de categorie 'sustainability' van de internationale FRAME Awards.

Het QO ligt in het Amstelkwartier en is een van de duurzaamste lifestylehotels van Europa, waarin luxe naadloos gecombineerd wordt met circulariteit. Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het lifestylehotel is de innovatieve bewegende gevel. Deze bestaat uit 1638 bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat het vertrek altijd een aangename temperatuur heeft. 

Energieopslagsysteem

Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel op te warmen wanneer de temperatuur daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond en het feit dat alle installaties in het gemidden van het gebouw geplaatst zijn ervoor dat ruim 80% van de lichtvoorziening in het gebouw afkomstig is van natuurlijk daglicht en er daardoor overdag nauwelijks elektrisch licht nodig is. 


De kas op het dak van het hotel maakt gebruik van nieuwe technologieën en combineert deze met principes uit de natuur om groenten en fruit te verbouwen en vissen te kweken. Zo wordt een aquaponics systeem toegepast waarin planten en vissen gezamenlijk worden gekweekt in een circulerend ecosysteem.

Duurzaam én circulair 

QO Amsterdam is gebouwd volgens het internationale duurzaamheidssysteem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) en streeft naar een LEED Platinum classificering. 

Deel dit artikel