Nieuws

Huisprijsstijging weer stabieler

Stijgende prijzen en dalende verkopen. Dat is zo ongeveer het samenvattende beeld van 2018 als het gaat om de huizenmarkt. Naar verwachting zal er in 2019 niet veel veranderen, maar zal het zich wel enigszins stabiliseren.

De schatting van de economen van Rabobank is dat de verkopen dit jaar verder wegzakken naar 205000 euro. In 2020 loopt dit vermoedelijk nog verder terug, tot ongeveer 195000 euro. De huisprijzen stijgen naar verwachting met 6% in 2019. Dat is een minder sterke stijging dan zich de afgelopen twee jaar heeft voorgedaan. Desondanks kost een gemiddeld huis aan het einde van 2019 zo'n 17000 euro meer. De verwachting is dat de prijsstijging in 2020 afvlakt naar 4%.

Afnemend vertrouwen

Het vertrouwen van Nederlanders in de huizenmarkt staat momenteel onder druk. Dat vindt econoom Nic Vrieselaar van Rabobank niet verrassend: "Door de sterke prijsstijgingen wordt een eigen huis voor steeds meer Nederlanders onbereikbaar. We verwachten dat dit als eerste impact heeft op het aantal overbiedingen, maar vermoedelijk niet zozeer op het aantal verkopen. Dat komt omdat huren ook snel in prijs is gestegen in de afgelopen jaren. De vraag naar koopwoningen blijft dus evengoed groot. De aanhoudende krapte dwingt ons er desondanks toe de verkoopverwachting verder naar beneden bij te stellen tot zo'n 205000 woningen in 2019. Het geringe aanbod van te koop staande huizen blijft wel een verdere stimulans voor aanhoudende prijsgroei."

Duurzaamheid

Het kwartaalbericht gaat ook in op de verduurzaming van de woningvoorraad. In 2018 had nog maar 46,8% van alle huizen en gebouwen in Nederland een definitief energielabel. Vooral Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam scoren hoog. Daar heeft meer dan 60% een energielabel. Mogelijk hangt dit samen met een groter aantal verkopen en verhuren in die steden sinds 2015, toen het voeren van een label bij verkoop en nieuwe verhuur verplicht werd. 

Deel dit artikel