Nieuws

Uitkijktoren Nieuw Delft heeft definitief ontwerp

Met het ontwerp ‘2329 Tower’ wonnen TU-studenten Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg dinsdag de ontwerpwedstrijd voor een uitkijktoren in Nieuw Delft. De toren wordt naar verwachting in maart 2020 gebouwd aan de Westlandseweg, als aanvulling op de tijdelijke broedplaats van I CHANGE.

Tijdens de finale presenteerden drie genomineerde teams hun ontwerp aan de jury. Na de bekendmaking van het juryoordeel reikte Martina Huijsmans, wethouder Nieuw Delft, de prijs uit. Naast de 2329 Tower waren ook de ontwerpen ‘De vuurtoren’ en ‘De spoel’ genomineerd. Arjaan Hoogenboom, jurylid en stedenbouwkundige bij projectorganisatie Nieuw Delft: “Het was een lastige keuze: de ontwerpen waren heel verschillend en alle drie heel goed op een eigen manier. We hebben uiteindelijk voor de 2329 Tower gekozen omdat het team een ingenieuze manier had bedacht om de toren op te bouwen.”

Ontwerp

Winnaars Edmund (25) en Ludvig (25), allebei internationaal masterstudent Architectuur aan de TU Delft, leggen uit: “De toren is tien meter hoog en bestaat volledig uit hout. Het idee achter het ontwerp is dat we geen spijkers, bouten, schroeven of lijm gebruiken om de toren op te bouwen, maar alleen frictie. De houten balken worden aan elkaar vastgemaakt met stalen banden. Omdat de balken op die manier heel blijven, kunnen ze later weer ergens anders voor gebruikt worden. Daardoor is het ontwerp voor een groot deel circulair. Bovendien is de uitkijktoren op deze manier gemakkelijk uit elkaar te halen en ergens anders weer op te bouwen.” De komende periode werkt het winnende team het ontwerp verder uit onder toezicht van een docent van de TU. Het streven is dat de toren begin april 2020 open gaat.

Broedplaats

De uitkijktoren is een samenwerking tussen bouwkundestudievereniging Stylos en projectorganisatie Nieuw Delft. Het terrein waar de toren komt te staan maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Omdat het nog even duurt voordat de bouw hier start, stelt de projectorganisatie de ruimte tijdelijk beschikbaar voor initiatieven op het gebied van duurzaamheid en innovatie, zoals minimal foodwaste beweging I CHANGE. Ook medewerkers van Nieuw Delft zijn regelmatig op de broedplaats te vinden om meer informatie te geven over de ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel. Met de toevoeging van een uitkijktoren kunnen bezoekers het gebied ook van bovenaf bekijken.


Naar verwachting blijft de uitkijktoren tot januari 2021 aan de Westlandseweg staan. Daarna wordt hij waarschijnlijk verplaatst naar een nieuwe, tijdelijke locatie.

 

Deel dit artikel