Schultz legt stukje Leiden vast op digitale kaart van Nederland

donderdag 20 november 2014
timer 3 min
Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft donderdag 20 november een bijdrage geleverd aan het maken van dé digitale kaart van Nederland. Zij deed dit in Leiden, waar zij met een landmeetinstrument een stukje van de stad in kaart bracht. Leiden is de eerste grote gemeente die gereed is met het omzetten van bestaande kaarten naar de nieuwe standaard die in heel Nederland gaat gelden: de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen zijn hierin eenduidig vastgelegd.

Minister Schultz: ”Het is fantastisch dat we in de toekomst allemaal met één digitale kaart gaan werken. Het is een enorme klus om dat in heel Nederland voor elkaar te krijgen. Ik ben blij dat ik een kijkje achter de schermen heb kunnen krijgen om te zien wat er allemaal bij komt kijken. Leiden verdient alle waardering voor de voortvarendheid waarmee ze dit traject hebben opgepakt.”
 

Uniforme digitale basiskaart

Op 1 januari 2016 treedt de wet BGT in werking. Met deze wet komt er in Nederland één uniforme gedetailleerde digitale basiskaart die de hele overheid verplicht moet gebruiken. Het opbouwen en bijhouden van de BGT is een taak van gemeenten, provincies, waterschappen, Rijkswaterstaat, het ministerie van Defensie, het ministerie van Economische Zaken en ProRail. Zij zijn ieder verantwoordelijk voor van hun eigen stukje Nederland. Het landsdekkende bestand staat bij het Kadaster dat ook de verantwoordelijk is voor de verstrekkingsvoorziening. Zodra een stuk van de BGT beschikbaar is, is het als open data vrij beschikbaar voor iedereen.

Basisregistraties werken volgens het principe eenmalig inwinnen en meervoudig gebruik . Door de gegevens in de BGT eenduidig te onderhouden, zijn ze herbruikbaar voor alle overheidsorganisaties die deze gegevens nodig hebben. Opnieuw inwinnen of intekenen van dezelfde gegevens is dus niet meer nodig. Dit levert winst op. Maar nog belangrijker is dat we allemaal gebruik gaan maken van hetzelfde beeld van Nederland waardoor verschillende organisaties over een gedeeld beeld van Nederland beschikken en gemakkelijker kunnen samenwerken.
 

3D Manifest

Steeds meer bedrijven leveren een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van 3D-informatie in Nederland. Werken met driedimensionale informatie is ook voor de BGT een kans op een nog beter en uitgebreider product. Op 29 oktober 2014 is een manifest ondertekend: ‘De doorbraak naar Nederland in 3D’. Het manifest is ondertekend door ruim 50 partijen uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu zette haar handtekening onder dit manifest.
 

Voor een uniforme aanlevering van topografisch materiaal is de Stichting Samenwerkingsverband van Bronhouders - Basisregistratie Grootschalige Topografie (SVB-BGT) opgericht. De stichting is een samenwerkingsverband van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Defensie en Economische Zaken en de koepels Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW) en ProRail BV. De SVB-BGT levert het Kadaster topografische informatie van de afzonderlijke leden en hun achterban.

Ik heb helemaal genoeg van de wetenschap. Stop! Jullie verspillen ons geld, stoppen hoor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Schultz legt stukje Leiden vast op digitale kaart van Nederland

Kaart van Nederland.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »