De toekomstbestendigheid van gebouwen

dinsdag 20 oktober 2020
timer 5 min
Naast het hergebruiken van producten en het duurzaam omgaan met grondstoffen speelt ook vastgoed een belangrijke rol. Wonen Zuid (maatschappelijk ondernemer in vastgoed en onderhoud) heeft als een van zijn belangrijkste activiteiten het beheren en bouwen van woningen.

Ton Paffen (Manager Onderhoud & Renovatie bij Wonen Zuid) over de toekomstbestendigheid van gebouwen: ‘Als je vastgoed wilt onderhouden is het belangrijk om medewerking van de klant te hebben. In het verleden was het vanzelfsprekend dat de klant thuis was en dat er veel overlast kwam kijken tijdens de werkzaamheden. Tegenwoordig is de situatie anders en is de klant vaak overdag niet thuis, wat tevens de medewerking anders maakt. 

 

De klant betaalt de huur en verwacht dat het onderhoud van de woning direct goed is. Dit vraagt natuurlijk heel veel van de partijen en de producten waarmee zij het onderhoud uitvoeren. Het beton in deze woningen en woongebouwen wordt steeds ouder en is blootgesteld aan weersinvloeden. Daarom zien we nu een verandering van producten die we bijvoorbeeld aan de voorkant (diktekanten) van het beton toepassen. Werken aan onderhoud zonder te veel overlast te veroorzaken voor de huurder, daar zit nog steeds echt een uitdaging in,’ vertelt Ton Paffen.

Samenwerking met Triflex

Wonen Zuid werkt al sinds 1997 met Triflex. Paffen: ‘De firma was een pionier in de markt en heeft zich in de loop der jaren echt aan ons bewezen. Het zijn goede en duurzame producten met een lange levensduur en de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Het product kan voor veel toepassingen gelden. Daarnaast ervaren wij de ondersteuning die door Triflex wordt gegeven als zeer positief. Als wij een vraag of probleem ondervinden, rijdt een deskundige adviseur direct naar het betreffende project toe. Ook stellen de Triflex-medewerkers zich neutraal op; ze zijn onpartijdig. Bij hun advies is kwaliteit de leidraad en wordt er ook rekening gehouden met de vraag vanuit de klant.’

Efficiënt te werk gaan 

‘Bij de start van een project wordt een kick-off meeting georganiseerd, waarbij alle disciplines aansluiten om een Programma van Wensen (PvW) en Programma van Eisen (PvE) op te stellen. Hierbij wordt er ook nog verschil gemaakt tussen ‘moeten’ (wet- en regelgeving, technisch noodzakelijk) en ‘willen’ (esthetische verfraaiingen). Hierbij wordt zo efficiënt mogelijk gewerkt aan de hand van checklijsten. Veelal worden renovatieprojecten in Bouwteamverband voorbereid. Door de uitvoerende partij en adviseurs vroeg in het traject mee te nemen worden faalkosten tot een minimum beperkt en kunnen doorlooptijden geminimaliseerd worden. Voor de uitvoering worden rentabiliteitsberekeningen gemaakt om te kijken of ingrepen rendabel zijn. Zo kun je verschillende scenario’s beoordelen en een goede keuze maken. Bij een jaren 50 woning kun je je bijvoorbeeld afvragen of dit nog wel rendabel is na zo veel jaar,’ legt Paffen uit. 

 

Ton Paffen: ‘Verduurzaming is niet iets wat je van de een op de andere dag kunt veranderen.’

 

Energiezuinige woningen

Verduurzaming van het bestaande woningbezit staat bij Wonen Zuid hoog in het vaandel. ‘Wel maken we bewuste keuzes,’ vertelt Paffen. ‘Zo verduurzamen wij liever 1.000 woningen van een F naar een B label, dan dat we 400 woningen naar A+ of zelfs NOM (nul op de meter) maken. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk klanten van ons in een duurzame en energiezuinige woning kunnen wonen. 

Zo dragen we samen niet alleen bij aan een goed milieu, maar zien wij een energiezuinige woning ook als middel om de woonlasten voor onze huurders betaalbaar te houden. Ook zetten we een energiecoach in om de huurders zo goed mogelijk te informeren, te ondersteunen en te adviseren over diverse zaken die te maken hebben met energiegebruik, duurzaamheid en de mogelijkheden tot besparing.’

Paffen vervolgt: ‘De verduurzaming van toegepaste materialen en verbruik is nog onderbelicht. Echter, wij zijn op dat gebied ook steeds meer stappen aan het zetten. Veelal worden deze veranderingen ingezet door de verschillende branches zelf. Denk hierbij aan recycling van materialen en het ‘opruimen’ van verfresten en afval tijdens de applicatie. Hier kan nog meer aandacht aan geschonken worden, met name aan het afdekken van werkplekken in plantsoenen en tuinen. 

Verduurzaming is niet iets wat je van de een op de andere dag kunt veranderen. Als we nieuwe woningen bouwen, bouwen we zoveel mogelijk energieneutrale woningen. Dit zijn woningen die bij een gemiddeld gebruik in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Dat kan omdat ze heel goed geïsoleerd zijn en er met energiezuinige installaties gewerkt is. Denk daarbij aan een warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning, een zonneboiler en elektrische radiatoren. Daarnaast leggen we zonnepanelen op daken en hebben de woningen geen gasaansluiting meer.’

 

Langetermijncontracten
‘We werken steeds meer met zogenaamde RGS-contracten. Waar in het verleden op basis van verf-/coatingadviezen aanbestedingen plaatsvonden, werken we nu meer met de applicateur samen. De verwerker geeft de garanties en de leverancier adviseert hen. Dit koppelen we aan langetermijncontracten van 10 tot 30 jaar, waardoor wij meer garanties hebben, minder financieel risico lopen en de applicateur meer zekerheid heeft voor opdrachten voor de lange termijn. Hierdoor ben je in controle en dat is het grootste spanningsveld. Door deze langetermijncontracten willen we die commitment naar ons toe te trekken, om er zeker van te zijn dat de applicateurs en leveranciers blijven,’ vertelt Paffen tot slot. 

 

Meer weten over duurzaam bouwen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of via info@triflex.nl.  We helpen u graag verder. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »