Nieuws

In recordtijd 300 toekomstbestendige studentenwoningen gebouwd

In Eindhoven zijn binnen een half jaar 300 moderne studio's gebouwd door bouwbedrijf Jan Snel. Het tempo is te danken aan de modulaire systeembouw, zodat het groeiende aantal studenten in de stad kon worden opgevangen.

De opdracht voor de bouw van 300 studentenwoningen werd in juni door Woonbedrijf afgegeven. In oktober van datzelfde jaar konden de eerste 66 bewoners al hun woning in. In deze vijf maanden zijn vier bouwblokken van ieder vier verdiepingen gerealiseerd, voor een totaal van 300 studio's, een algemene huiskamer, wasruimte en technische ruimtes. Iedere studio bestaat uit één unit van 3 bij 6 meter (18m2), alsook een eigen keuken en badkamer met toilet. Het studentencomplex ligt bij de Berenkuil, op fietsafstand van de Eindhovense hogenscholen en universiteit.

Tijdelijke huisvesting

De bouwblokken van Jan Snel zijn een oplossing voor de komende vijftien jaar. Na deze tijd wordt gezocht naar een nieuwe locatie. Volgens het bouwbedrijf is de keuze voor een modulair bouwsysteem ideaal voor zulke situaties: er kan rap ingespeeld worden op veranderende woningbehoeftes vanwege de korte bouwtijd, maar ook omdat de units eenvoudig aangepast en verplaatst kunnen worden. Zo kunnen de woningen na deze vijftien jaar een tweede leven krijgen.

Toekomstbestendige omgeving

Tijdens de bouw is veel rekening gehouden met duurzaamheid. Zo zijn de verwarming en watervoorziening van het wooncomplex elektrisch en wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen. De aanleg van wadi's zorgt bovendien voor een goede regenwaterafvoer. Ook is er rekening gehouden met de biodiversiteit van de omgeving. Het gebruik van verschillende grassoorten en planten garandeert een diversiteit aan bijen en vogels, zodat een levendige groene omgeving ontstaat.

Deel dit artikel