‘Light on demand’ verlicht Hoekenrodeplein Amsterdam Zuidoost

vrijdag 19 september 2014
timer 3 min
Op het Hoekenrodeplein, nabij de ArenA in stadsdeel Amsterdam Zuidoost, is dimbare LED verlichting geïnstalleerd. Openbare verlichting die zich aanpast aan de aanwezigheid van mensen. Het project is een pilot van Amsterdam Smart Light. Dit programma heeft als doelstelling om de kwaliteit van leven in de stad te vergroten met slimme lichtoplossingen.

 

Amsterdam Smart Light is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Philips Lighting, Cisco Systems, Alliander en het TU/e Intelligent Lighting Institute. Amsterdam Smart Light heeft gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak, met een focus op specifieke knelpunten en kansen.

 

Een van de opgaven die in Zuidoost spelen is de verbetering van het veiligheidsgevoel. Zuidoost scoort relatief goed (ver boven het Amsterdamse gemiddelde) als het gaat om de objectieve veiligheid, maar het scoort negatief als het gaat om de subjectieve veiligheid: de beleving van de veiligheid van de bewoners en bezoekers.

 

Herinrichting van de openbare ruimte

Voor Hoekenrodeplein is in najaar 2013 gestart met de herinrichting van de openbare ruimte, waardoor het plein niet alleen een doorgangsfunctie krijgt, maar ook een verblijfsplein wordt met restaurants, cafés en lunchzaken, een hotel en ruimte voor evenementen. Met slimme lichtoplossingen zal dus niet alleen de beleving van veiligheid moeten worden vergroot, maar deze moeten ook in belangrijke mate bijdragen aan de sfeer en de beleving van gastvrijheid van het plein.

 

De adaptieve lichtoplossing

De adaptieve lichtoplossing op het plein creëert een sfeer die past bij het specifieke gebruik van het plein op dat moment. Het biedt een duidelijk zichtbare, goed verlichte doorgangsroute voor de pendelaars in de spitstijden. Aan de randen van het plein is dan een ingetogen gezellige sfeer waardoor pendelaars getriggerd worden dat ze ook gezellig op het plein kunnen afspreken. Het systeem biedt een gezellige sfeer op avonden waarop er verder geen activiteiten zijn en een levendige sfeer op avonden waarop er wel evenementen zijn. In de nacht is er minimaal licht zodat energie bespaart wordt en er geen lichtvervuiling is, maar zodra er mensen zijn wordt het lichtniveau geleidelijk verhoogd, zodat zij zich goed kunnen oriënteren en veilig hun weg kunnen vinden.

 

Dimbare LED verlichting

De oplossing maakt gebruik van dimbare LED verlichting die zich aanpast aan de aanwezigheid van mensen. Ook als er weinig mensen zijn op het relatief grote plein kan een gezellige sfeer worden gecreëerd op een deel van het plein. Het adaptieve licht nodigt mensen uit om langer te blijven en vaker terug te komen. Wanneer het drukker wordt gaan meer lichten aan om een groter gebied aantrekkelijke te maken. Wanneer het plein erg druk wordt kan gekozen worden voor hoge lichtniveaus die als minder gezellig worden ervaren, waardoor een aantal mensen vertrekken en als de drukte afgenomen is tot veilige niveaus kan het licht weer dimmen naar een gezelliger setting.

(Dit bericht is een samenvatting van een artikel over verlichting van het Hoekenrodeplein dat binnenkort verschijnt in het themakatern Licht van Stedebouw & Architectuur.)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Light on demand’ verlicht Hoekenrodeplein Amsterdam Zuidoost

Hoekenrodeplein nabij de Arena. Opnieuw ingericht plein met light on demand. Copyrigt: Karres en Brands landschapsarchitecten.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

"Een duurzame praktijk opzetten: zien, geloven, bouwen!"

26 okt 2023

Architect Lex van Waarden uitte in 2021 al zijn bezorgdheid over de sterk stijgende huisvestingskosten voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit in de praktijk: van daadkracht naar draagvlak

26 sep 2023

Het werkelijk toepassen van circulariteit is voor velen in de bouwsector nog steeds lastig. Bij adviesbureau…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwend ontwerp biedt verzorgingshuis weer toekomst

28 aug 2023

Hoe verbouw je een verzorgingshuis, zodat het voldoet aan de wensen en eisen die tegenwoordig en in de toekomst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul 2023
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun 2023
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Inspiratiedag Renovatie: Wees voorbereid op 2050

26 jun 2023

Op 20 juni 2023 vond de Inspriatiedag Renovatie plaats. Thema’s als woningbouw, circulaire renovatie en CO2-…

Lees verder »