Nieuws

Modulair concept maakt duurzaam en circulair bouwen betaalbaar

Steden hebben gezonde gebouwen nodig, dat gelooft architectenbureau AEMSEN. Daarom ontwikkelde het BARBIZON, een innovatief en duurzaam concept.

BARBIZON is ontwikkeld voor de herontwikkeling van de kavels aan de Barbizonlaan in Capelle aan den IJssel. Met als uitgangspunt een toekomstbestendig, duurzaam én betaalbaar woningbouwproject. Het ontwikkelde bouwconcept is echter bruikbaar en breed inzetbaar voor vele andere locaties en opgaven, zo laat AEMSEN weten.

Ecologisch wooncomplex

De herontwikkeling aan de Barbizonlaan is een groen en modulair wooncomplex, opgebouwd met geprefabriceerde houten modules. De 112 appartementen in 16 verschillende woningtypen variëren in grootte van 45 m2 tot 120 m2. De in de fabriek gebouwde CLT modules zijn stapel- en schakelbaar zonder extra hulpconstructie. Deze droge bouwmethode met biobased materialen en gasloze appartementen levert een attractief ecologisch wooncomplex op. 


Naast groen en biodiversiteit speelt ook de sociale interactie tussen de bewoners een centrale rol binnen dit concept. De gezamenlijke groene buitenruimten in de vorm van een groene vallei, zijn via de corridors voor alle bewoners van het complex toegankelijk.Beeld: AEMSEN


Jasper Jägers: “Door modulair te ontwerpen en te bouwen met geprefabriceerde CLT modules kan de balans tussen stad en natuur terug gebracht worden. Energieneutraal, modulair en circulair bouwen met hout heeft echt de toekomst. Het is lichter dan traditioneel bouwen, het heeft goede isolerende eigenschappen en het levert veel minder stikstofuitstoot op. Het maakt duurzaamheid en circulariteit toegankelijk voor iedereen.”  

CO2-neutraal en CLT

Het modulair bouwsysteem levert CO2 neutraal bouwen en een efficiëntere en snellere manier van bouwen dan de huidige standaarden. Er is veel minder bouwmateriaal nodig en de bouw is minder vervuilend. Doordat er met dit bouwsysteem allerlei woontypologieën gemaakt kunnen worden, is het geschikt voor vele doelgroepen. Het maakt duurzame en circulaire gebouwen toegankelijk voor iedereen. Ook is het project opgebouwd uit geprefabriceerde kruislings gelijmde houten (CLT) woonmodules, hierdoo zijn de modules makkelijk aanpasbaar en herbruikbaar. Beeld: AEMSEN

Natuurinclusief en sociaal

Door modulair te ontwerpen en te bouwen met geprefabriceerde CLT modules kan de balans tussen stad en natuur terug gebracht worden. De symbiose met de natuur wordt verder versterkt door groen en biodiversiteit te integreren in het modulaire systeem van gevels en daken. De groene vallei en de kweekkassen bovenaan de corridors bieden ruimte voor een goede sociale interactie tussen de toekomstige blije en trotse bewoners van het complex.


Lees hier meer informatie over BARBIZON.

Deel dit artikel