Nieuws

Alkmaar geeft gas op nieuwbouwprojecten

In de regio Groot Alkmaar worden te weinig nieuwbouwwoningen gebouwd. Prijzen stijgen en wachtlijsten lopen op. Het is nodig dat alle verantwoordelijke partijen voor de bouw de koppen bij elkaar steken.

Dat was de boodschap die bijna 150 bezoekers tijdens het Vastgoed Symposium van de Stichting Vastgoed Reportage, op donderdag 13 juni in het AFAS Stadion, te horen kregen. Gemeente Alkmaar heeft de laatste jaren niet stil gezeten, zo stelde wethouder Paul Verbruggen tijdens het symposium. "Samen met de Woningmakers en provincie hebben we in januari de Overeenstemming van Egmond getekend. Dit is een intentieverklaring om de woningbouw in de regio te versnellen", legt Verbruggen uit.

Procedures gooien roet in het eten

Een grote horde voor de nieuwbouw blijken de langdurige procedures. "Gelukkig wil de gemeente met ons praten", weet Martin Bosch, programmamanager van de Woningmakers: een samenwerkingsverband van bouwers, ontwikkelaars, corporaties en makelaars, die de productie van nieuwbouw willen versnellen. "Sleutel in deze opgaven is samenwerking. We moeten van de rem naar het gas en samen met de overheid kijken hoe we het vergunningsstelsel kracht bij kunnen zetten."


De belangrijkste conclusie is volgens Bosch dat er te weinig projecten in de pijplijn zitten. "We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het naar voren halen van projecten, want daarin zien we pas over een of twee jaar resultaten. Laten we die slag maken en het goede voorbeeld geven aan de rest van Nederland.

Kanaalzone

Samenwerking betekent ook dat je elkaar aanspreekt op dingen die niet goed gaan, bepleit hoogleraar Friso de Zeeuw. "We zijn over het algemeen gezien te lief voor elkaar om stappen voorwaarts te maken. Dat geldt ook voor vastgoedondernemers onderling. Bij de ontwikkeling van de Kanaalzone bijvoorbeeld, zijn verschillende in het gebied, die elk hun eigen wensen en belangen hebben", stelt De Zeeuw.


"Om de ontwikkelingen daar echt te versnellen zou mijn advies zijn een mastergrondexploitatie voor het hele gebied te maken. Als er overeenstemming is met 70 procent van de ontwikkelaars, wordt die algemeen bindend." De Zeeuw heeft nog een advies: de gemeente zou een aparte pot met geld moeten reserveren voor alle algemene voorzieningen die nodig zijn. En laat bouwers daaraan meebetalen, met als tegenprestatie dat ze mogen meepraten. Deel dit artikel