Nieuws

School in Siberische stad Kemerovo Nederlands cultureel erfgoed

In de Siberische stad Kemerovo heeft een schoolgebouw de status van Nederlands cultureel erfgoed in het buitenland gekregen. Het gaat om een gebouw dat ontworpen is door de Nederlandse architect Han van Loghem.


Kemerovo was in de twintiger jaren van de vorige eeuw een groeistad. Voor deze groeistad werd destijds onder het bewind van Lenin een aantal buitenlandse architecten aangetrokken, waaronder de Nederlander Han van Loghem. 

Chemiefabriek

Aan de overzijde van het stadscentrum, de Krasnaja Gora (De Rode Heuvel), gelegen aan de Tom, stichtte in 1922 de Nederlandse communist Sebald Rutgers met toestemming van Lenin de Autonome Industriële Kolonie stichtte. De AIK was een chemie- en cokesfabriek, die werd gevoed met de kolen die van Krasnaja Gorka via een kabelbaan over de Tom naar de lagere oever werd getransporteerd.

Kolonisten

In de kolonie woonden zo’n 500 buitenlandse idealisten, onder wie 25 Nederlanders en veel Amerikanen. De communistische idealen werden er op industrieel gebied aanvankelijk ingeruild voor een kapitalistische productiemethodes van produceren, wat de AIK ondanks de vele tegenslagen en dankzij het harde werken van Rutgers tot een groot succes maakte. Architect Han van Loghem bouwde in Kemerovo huizen en een school voor de kolonisten, in een typisch Hollandse stijl die hij ook in het Amsterdamse Betondorp realiseerde.  Die school is nu met hulp van de Nederlandse overheid en de TU Delft gerestaureerd. 

Bronnen : Karel Onwijn, schrijver van reisboeken over Rusland, Michiel Krielaars, oud NRC correspondent NRC, en RusInform

Deel dit artikel