Doorstroming van wegen ver boven de norm

donderdag 19 februari 2015
timer 5 min
De samenleving is in hoge mate afhankelijk van infrastructuur. Wegen moeten 24/7 open zijn en een goede doorstroming garanderen. Stagnatie door wegwerkzaamheden wordt niet getolereerd. Maar die stagnatie valt in Nederland mee. Studenten van de Hogeschool Rotterdam concludeerden dat 97 procent van de tijd de infrastructuur 24/t beschikbaar is. En dat is flink boven de hier voorgestelde norm van 90 procent.

 

De studenten hebben o.a. onderzoek gedaan naar maatregelen die worden getroffen om infrastructuur zo lang mogelijk beschikbaar te maken en te houden. Uit dit onderzoek, waarvan de resultaten zijn te zien InfraTecture24-7.nl, komt een indrukwekkend  beeld naar voren op welke wijze ontwerpers, bouwers en beheerders van infrastructuur  de 24/7 verwachting waar proberen te maken.

 

Verstoring of disfunctioneren zo veel mogelijk te voorkomen

 

Het Nederlandse infrastructuurnetwerk zit vol met maatregelen en voorzieningen om verstoring of disfunctioneren zo veel mogelijk te voorkomen. En als  infrastructuur ondanks alle slimmigheden noodgedwongen voor een bepaalde tijd niet beschikbaar is, wordt dit op verschillende manieren proactief gecommuniceerd naar de gebruikers. Denk aan informatieborden ter plekke maar ook aan wegwerker Kees van VanAnaarBeter.nl. Allemaal voorbeelden waarbij de aanbieder alles aangrijpt, variërend van fysieke maatregelen tot uitgebreide communicatie, om voor de infrastructuurgebruiker de infra maximaal beschikbaar te maken en te houden.

 

BBC-programma Top Gear

 

Maar dan de vraag hoe de situatie eruit zou zien als gebruikers het voor het zeggen hadden, zonder alle procedures, wetgevingen en beleidsvisies? Een dergelijk experiment is uitgevoerd in Groot-Brittannië, al is de term ‘experiment’ misschien niet correct. In 2007 besloten de mannen van het wereldberoemde BBC-programma Top Gear dat zij wel eens even zouden laten zien hoe je wegwerkzaamheden moet aanpakken. Het plan was om de her-asfaltering van de  D5481 in de buurt van Bidford in Warwickshire uit te voeren in slechts 24 uur. Een project waarvoor normaal gesproken een week voor wordt uitgetrokken.

 

De tactiek bestond uit 'done quickly, not well': 32 wegwerkers, een vloot kiepwagens met asfalt, een dieet van ‘Fish and Chips’ en motivatie-speeches van Margaret Thatcher werden ingezet als middel. Het team slaagde erin om de weg in exact 24 uur te heropenen. De conclusie: minimale overlast en verkeershinder, maar een logistieke ramp en een mogelijke budget technische nachtmerrie. Zo ging er veel mis met de machines, ging de aanvoer van materialen ten koste van ander wegenonderhoud en was het eindresultaat op een aantal  punten slordig. Een experiment wat zeer vermakelijke televisie heeft opgeleverd maar gelijktijdig laat zien  dat het adequaat beheren en onderhouden van infrastructuur een complexe taak is.

 

Compendium voor de Leefomgeving

 

Het Compendium voor de Leefomgeving is een website dat statistische gegevens feitelijke informatie publiceert over milieu, natuur en ruimte in Nederland. Deze gegevens zijn afkomstig van instituten zoals het CBS, PBL en Wageningen UR . Op deze website staan actuele  gegevens over de beschikbaarheid van de Nederlandse hoofdinfrastructuur. Hiervoor worden normen gesteld van een beschikbaarheid van 90 procent aan het hoofdwegennet en een norm van  97 procent aan het spoor- en vaarwegennet (het gaat hier om een percentage van de tijd dat de infrastructuur beschikbaar is). Uit deze gegevens blijkt het vaar- en spoorwegennet aan deze normen voldoen. De beschikbaarheid van het wegennet is zelfs veel hoger dan de norm en benaderd ook de 97 procent.

 

Uit deze gegevens kan dus de conclusie worden getrokken dat het objectief gesproken  goed is gesteld met de beschikbaarheid van de Nederlandse infrastructuur. Dus eigenlijk hebben we helemaal geen  reden  om te klagen als we weer eens in de file staan omdat er weer een strook asfalt moet worden aangelegd of een vrachtwagen moet worden weggesleept.

 

Het is reëel om te verwachten dat we zoveel mogelijk de beschikking hebben over infrastructuur voor onze dagelijkse activiteiten. De 24/7-verwachting is dus logisch. De aanbieders presteren het om voor 97 procent van de tijd aan deze verwachting te voldoen. Net als zo veel dingen op deze wereld is ook infrastructuur echter aan gebreken onderhevig, waardoor het zo nu en dan maatregelen moeten worden getroffen om deze gebreken te verhelpen en/of de gevolgen ervan te beperken. In mijn ogen is dit iets wat de maatschappij gewoonweg moet accepteren.

 

De mogelijkheden van de infrastructurele netwerken zijn namelijk niet oneindig. Ergens zullen we als samenleving moeten accepteren dat een 24/7-verwachting van de infrastructuur niet reëel is. Infrastructuur is op sommige momenten nou eenmaal niet beschikbaar

 

Gelijktijdig zal de zoektocht naar nieuwe technologieën en innovaties voor verdere verbetering en optimalisatie van infrastructuur blijven doorgaan. Verstoringen kunnen verder worden geminimaliseerd. Er liggen vooral kansen op het gebied van digitalisering. Concepten als smartcity en onderling communicerende verkeersmanagementsystemen staan nog in het eerste stadium van ontwikkeling. De kansen liggen er en de mensen die deze kansen gaan benutten komen eraan.

 

Dus als u weer eens in de file staat of als uw trein vertraging heeft, geen zorgen. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Misschien als we dit allemaal in ons achterhoofd houden, ergeren we ons allemaal wat minder aan de infrastructuur.

 

 

Dit is een samenvatting van een  essay door Ivo Roozenbeek als afsluiting van het lectoraal vraagstuk 24/7infra, onderdeel van de minor stedelijke infrastructuur en mobiliteit. Ivo Roozenbeek is student Logistics Engineering aan de Rotterdam Mainport University (RMU).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Doorstroming van wegen ver boven de norm

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »