De meest bijzondere projecten van 2018

dinsdag 18 december 2018
timer 4 min
Het jaar loopt op zijn einde. Om terug te blikken op het jaar, hebben wij de meest bijzondere projecten van dit jaar op een rijtje gezet.

1. Eindhoven heeft wereldprimeur met geprinte betonwoningen

Halverwege dit jaar kwam het bericht dat in Eindhoven de eerste geprinte betonwoningen worden gerealiseerd. De woningen worden de komende jaren neergezet in Bosrijk. Dit is een landschapspark waar woningen te gast zijn in het groen. Het project is een gezamenlijk initiatief van gemeente Eindhoven en verschillende bedrijven, waaronder Witteveen+Bos. De woningen zullen uiteindelijk daadwerkelijk in gebruik worden genomen. 


2. Ridderkerk krijgt wijk van de toekomst
Op een open groene locatie in Ridderkerk wordt het project ‘Het Zand’ ontworpen waarin de kwaliteiten van de plek worden versterkt. Drie alzijdige bouwblokken geven vorm aan een vloeiende ruimte die park, twee dijken, twee lanen en een Singel met elkaar verbinden, als een klimaatrobuust ‘scharnier’ van de wijk.


3. Eerste bewoonbare WikiHouse van Nederland!
Na een zeer intensieve periode van bouwvoorbereiding en uitvoering is de Pionierswoning bouwkundig opgeleverd. Dit is het eerste bewoonbare WikiHouse in Nederland. De volgende stap wordt een project in Almere met meerdere woningen met meer mogelijkheden en vooral meer zelfbouw.



4. Energieneutrale woningen Hoek van Holland opgeleverd

Rond oktober zijn dit jaar twee energieneutrale woningen in Hoek van Holland officieel opgeleverd. Het bijzondere aan dit bouwproject was de snelle realisatie van betaalbare, energieneutrale woningen. De woningen zijn in een fabriek gemaakt, waardoor omwonenden er minder last van ondervonden. De woningen zijn van hoogwaardige kwaliteit en beschikken over een warmtepomp, keuken, koeling en badkamer. 


5. Energiezuinig hotel grenzend aan gletsjer

Het architectenbureau Snøhetta heeft een ontwerp gemaakt voor een energiezuinig hotel aan de rand van de Svartisen-gletsjer in Noorwegen. Het hotel verbruikt niet alleen 85 procent minder energie dan een doorsnee modern hotel, ook produceert het gebouw zijn eigen energie. ‘Een absolute must in deze arctische omgeving’, aldus de architecten.


6. Eerste drijvende zonnefarm

Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen werken de komende drie jaar aan het eerste drijvende zonnefarm op zee ter wereld. Dit innovatieproject, Zon op Zee, wordt door RVO.nl gesubsidieerd vanuit de Topsector Energie. Het consortium bestaat uit ECN, TNO, MARIN, TAQA en Oceans of Energy. Daarnaast voert Universiteit Utrecht samen met Oceans of Energy een onderzoek uit naar de elektriciteitsproductie van een eerste prototype op zee.


7. Transformatie Bijlmerbajes kan van start

Een artikel over de transformatie van de beruchte Bijlmerbajes. De transformatie betreft een autoluwe wijk waar zo'n 1350 woningen worden gerealiseerd. Alle gebouwen in de wijk worden volledig energieneutraal. Ook worden vier gevangenistorens gesloopt, één herbouwd en één getransformeerd tot 'groene toren' met een verticaal park en stadslandbouw. Van het hoofdgebouw van de gevangenis wordt een design cluster  gemaakt: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Daarnaast komt er horeca, een gezondheidscentrum en ondergrondse parking.


8. Nul-op-de-meter wonen Heijplaat

Projectontwikkelaar en bouwer Van Omme & De Groot ontwikkelt 170 gasloze woningen. Uit de Rotterdamse klei op Heijplaat herrijst een nieuwe Rotterdamse woon-hotspot: het Verborgen Geheim. In samenwerking met gemeente Rotterdam realiseert projectontwikkelaar en bouwer Van Omme & De Groot hier een nul-op-de-meter wijk.


9. Afsluitdijk aan vooravond van historische versterking

Benthem Crouwel Architects is geselecteerd als architect voor de versterking van de Afsluitdijk. Samen met West 8 Urban Design & Landscape Architecture vormt Benthem Crouwel Architects het ontwerpteam van Levvel, een combinatie van BAM, Van Oord en Rebel. De werkzaamheden aan de Afsluitdijk starten eind 2018 en duren tot eind 2022.



10. Eerste grootschalige project voor MVRDV in India

Met de oplevering van het grootschalige woonproject Future Towers mag MVRDV een klein feestje vieren. Het is namelijk het eerste grootschalige woonproject van MVRDV in India. MVRDV ontwierp met de eerste opgeleverde fase van de Future Towers een opvallend woongebouw met negen vleugels. Deze bevatten in totaal 1068 appartementen, die naar Indiase begrippen redelijk geprijsd zijn




 







Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De meest bijzondere projecten van 2018

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Gevelverlichting draagt bij aan veiligheid en sfeer

8 jun 2023
Verlichting speelt een belangrijke rol in de openbare ruimte. In centrumgebieden en woongebieden, waar wonen en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sjoerd Feenstra benoemt tot eerste stadsbouwmeester van Zwolle

31 mei 2023
Sjoerd Feenstra is benoemd als de allereerste stadsbouwmeester van Zwolle. Met deze nieuwe functie streven de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sociale veiligheid borgen in het ontwerpproces

15 mrt 2023
Het is van maatschappelijk belang dat er na oplevering van een nieuw- of verbouwproject geen onnodig beroep hoeft…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV maakt jaren 70-winkelcentrum in Parijs toekomstbestendig

30 nov 2022
Na jaren van verbouwing is de transformatie van Gaîté Montparnasse in Parijs compleet. Het winkelcentrum opende…
Lees verder »
Rocco Piers (bestuurslid stadsdeel Amsterdam-Zuid), Ruth van Dijken (directeur The Green Mile) en Jaap Bond (voorzitter KAVB)  bij de geplante bloembollen aan de altijd drukke Stadhouderkade.
descriptionArtikel

Dertigduizend bloembollen kleuren 'The Green Mile' in binnenstad Amsterdam

7 nov 2022 timer2 min
De drukste verkeersader van Amsterdam ondergaat een stevige vergroeningskuur. In het kader van het project 'The…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een pleidooi voor pracht in alledaagse architectuur

29 aug 2022
Zelfs het meest alledaagse element van onze openbare ruimte zou met een bepaalde schoonheid in het achterhoofd…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De beste stedenbouw is stedenbouw die misgaat’

2 aug 2022
Hoe meer we de stad volbouwen, hoe meer dit volgens strakke, goed uitgedokterde plannen gaat. Volgens Bjarne…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Sociale woningbouw is voor mensen als jij en ik’

27 jul 2022
Er is een woningnood gaande. Als oplossing vinden wij in Nederland heil bij verdichting, maar volgens architect…
Lees verder »