‘Bouwen met ruimte voor groen is geen tegenstrijdige opgave’

woensdag 18 november 2020
timer 3 min
Tussen nu en 2030 moeten er circa 60.000 nieuwe woningen in de provincie Overijssel gebouwd worden. De provincie ambieert dat op klimaatadaptieve en natuurinclusieve wijze te laten gebeuren. Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde Landbouw, Natuur & Facilitair, pleit voor een integrale aanpak: “Neem die opgave van begin af aan mee. Voor een paar honderd euro kun je veel voor elkaar krijgen.”

Een natuurlijke omgeving werkt positief op het menselijk brein en lichaam, dusdanig dat zorginstellingen experimenteren met natuur als therapie. Volgens Ten Bolscher zijn we echter de waardering voor de natuur kwijtgeraakt door ontwikkelingen in de bouw, zoals het lucht- en kierdicht bouwen, waardoor onder andere vogels en vleermuizen niet meer kunnen nestelen.


Ten Bolscher: “Ik heb jarenlang in de installatietechniek gezeten, waar altijd volop aandacht is voor een goed binnenklimaat. Dat is absoluut belangrijk, zeker in verband met corona, maar groen is misschien nog wel belangrijker dan al die technische snufjes.”


Ondanks de sterke ambitie en het bewijs van het positieve effect van de natuur ligt er een fikse uitdaging: hoe zorgen we dat er ruimte blijft voor groen en water? Die uitdaging speelt vooral in het bouwproces. Regelmatig sneuvelt een groene ambitie gaandeweg in het bouwproces, bijvoorbeeld omdat de (beheer)kosten hoger uitvallen dan aan de voorkant bedacht. Te vaak wordt een ruimte daardoor volgestapeld met stenen.


Ten Bolscher: “Het is geen tegenstrijdige opgave om gebouwen te bouwen én ruimte te maken voor groen, water, planten en dieren. Dat versterkt juist het wooncomfort en woonplezier en het kost bijna niets aan extra ruimte. Kijk naar energiezuinig bouwen: woningen zijn in vijftig jaar tijd intrinsiek de helft zuiniger geworden omdat er een ambitie is gesteld. Dat ging met passen en meten, maar nu bouwen we super energiezuinige woningen die nauwelijks duurder zijn qua materiaal. Dat kan ook gelden voor bouwen met de natuur.”


De gedeputeerde roept om op tot integraliteit in het ontwerp- en bouwproces. De trend van bouwteams kan de opgave om te bouwen met water en groen verder versterken. Door alle partijen aan de voorkant van de planontwikkeling mee te nemen, wordt een ambitie gezamenlijk geformuleerd en worden iedereen in het proces medeplichtig aan de opgave.


Ten Bolscher: “Een projectontwikkelaar moet zich niet verschuilen achter een gemeente, maar zelf aantonen waar ze zich op willen onderscheiden. Als gemeente kun je vervolgens faciliteren door kennis beschikbaar te stellen en partijen uit te dagen om groen en biodiversiteit in de plannen te verwerken. Als we vanuit deze insteek groene omgevingen laten ontstaan, ben ik ervan overtuigd dat de vraag ernaar vanzelf komt. Partijen gaan zich dat realiseren. Zij willen er dan aan voldoen, want de eindgebruiker vraagt erom.”

Ontdek meer tijdens congres Natuurlijk 2020

Op 19 november organiseert kennisplatform Biind het congres Natuurlijk 2020. Tijdens dit geheel digitale kennisevenement worden de meest prangende vraagstukken op gebied van natuurinclusief bouwen behandelt in een diepgaand rondetafelgesprek, inspirerende keynotes en praktische workshops.


Oftewel: een dag om niet te missen. Meld u nu aan voor dit gratis congres.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Bouwen met ruimte voor groen is geen tegenstrijdige opgave’

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »