Nieuws

Onderhoud aan monumentaal pand Edam met energiezuinige oplossing

In Edam is periodiek onderhoud gepleegd aan de bijgebouwen en de verlichting van de evangelisch-lutherse kerk. De kerk is een monumentaal pand, waardoor ingrijpende aanpassingen niet zijn toegestaan. Daarom is voor de vernieuwing en verlichting gezocht naar een energiezuinige oplossing met een minimale impact op het monument.

Vanwege de plafondmaat en de diepte van de cassetteplafonds van de kerk is gekozen voor de witte InVerto Direct led-armaturen met 40°-lichtbundel van Lumiance. Deze armaturen voldoen aan de gestelde eisen wat betreft de sobere vormgeving en de afmeting, aangezien de armaturen net zo hoog zijn als de historische balken in het gebouw.

 

Lichtadvies

In de hoofdbeuk is gekozen de lichtbronnen in de bestaande pendelarmaturen te vervangen door de Sylvania RefLED PAR38 18.5W 25°, met een kleurtemperatuur van 3000K.

 

Bij het periodieke onderhoud is Havells Sylvania betrokken als lichtadviseur. Architect is Architectuur en Stedenbouw Dick Bak en Partner uit Edam; projectarchitect is Peter de Vries.

 

Stukje geschiedenis

De lutherse zaalkerk in Edam vormt een stukje geschiedenis, met een voorgevel met kroonlijst in Lodewijk XIV-stijl. Het huidige gebouw kwam gereed in 1740, op de plaats van het in 1400 gestichte Gasthuis van de Heilige Geest. De benodigde grond was een geschenk van het stadsbestuur; de bouw werd gerealiseerd door een collecte in de Amsterdamse lutherse kerken.

Deel dit artikel