Nieuws

Duurzaam houten vogelobservatorium bij het Haringvliet

Het volledig duurzame en eivormige vogelobservatorium bij het Haringvliet is op woensdag 17 april officieel geopend.

RAU Architecten ontwierp, in samenwerking met Ro&Ad Architecten en in opdracht van het Droomfondsproject, een reusachtige houten constructie van waaruit de vogelrijkdom prachtig te aanschouwen is. Door het gebruik van duurzame en circulaire materialen en de unieke vorm, biedt het volledig demontabele bouwwerk een ware beleving aan iedere natuurliefhebber. Het houten kunstwerk heeft de naam 'Tij' gekregen: een knipoog naar het getij én het eivormige ontwerp. In het gebied waar het observatorium op uitkijkt, broedt onder andere een kolonie van duizenden grote sternen op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek. 
Het observatorium, bestaande uit riet, kastanjepalen en zand, is parametrisch ontworpen om een goede verhouding te krijgen tussen vorm, constructie, afmeting en kijkgaten. Voor de bedekking is lokaal riet uit Scheelhoek. Door middel van een file-to-factory-Zollingerconstructie zijn houten overspanningen gemaakt. Gebruikte steenschotten zijn gebruikt om een tunnel te maken naar het observatorium. 
Via een hybride hout-betonvloer kunnen natuurliefhebbers genieten van het indrukwekkende uitzicht op de broedeilanden, de Haringvlietdam en de directe omgeving. Het onderste deel van het ei is gemaakt van Accoyahouten balken. Dit deel van het observatorium kan onder water komen te staan bij hoge rivierwaterafvoer. Het gedeelte dat boven water blijft, is opgebouwd uit grenenhout. Het vogelobservatorium is een van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet waarin zes natuurorganisaties, met steun uit het Droomfonds, sinds 2015 werken aan een natuurherstelplan en een recreatieve impuls voor het Haringvliet. 

Deel dit artikel