Nieuws

Jarenlange stijging woningbouw ondermijnd door crises

De bouw van nieuwbouwwoningen steeg de afgelopen jaren continu. Hoewel de ambities telkens niet werden gehaald, waren er begin 2020 toch 77.000 nieuwe woningen. De stikstof- en coronacrises gooien nu roet in het eten.

Eerder dit jaar bleek uit een rapport van de Autoriteit woningcorporaties, onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, dat woningcorporaties onvoldoende nieuwe woningen bouwen. De woningcorporaties realiseerden in 2017 en 2018 gemiddeld 62 procent van hun plannen voor nieuwbouw. Wat de oorzaak is dat de overige 38 procent niet is voltooid, is volgens het rapport niet duidelijk. Zaken als ‘te optimistische planningen’ en ‘snelle bouwkostenstijgingen’ worden genoemd.


Minister Van Veldhoven riep corporaties op om meer bouwplannen te maken en geeft aan dat dit een topprioriteit is. Daarvoor wil ze met de sector om tafel om afspraken te maken en belemmeringen weg te nemen. Lees verder op NOS.

2019

Het kabinet wil dat er jaarlijks 75.000 woningen bij komen. In 2019 is dat aantal bijna behaald: er weerden bijna 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, zo meldt het CBS. Dat is de hoogste stijging in tien jaar tijd.


Ondanks dat er niet voldoende werd gebouwd, is het aantal nieuwe woningen wel behaald. Op 1 januari 2020 telde Nederland bijna 7,9 miljoen woningen; bijna 77.000 meer dan een jaar eerder. Dit is te verklaren door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen.

Stikstof- en coronacrises

Een dergelijke stijging zal niet in 2020 en 2021 te zien zijn. Begin dit jaar concludeerde het Economisch Instituut voor de Bouw dat de nieuwbouw van woningen, alsook infraprojecten, hard worden getroffen door de stikstofcrisis.


Wat voor effect het coronacrisis gaat hebben op de bouw, is nog niet te voorspellen. De twijfel op de woningmarkt slaat toe, zo is te lezen in het AD, al is het sluiten van bouwplaatsen nog niet aan de orde.

Deel dit artikel