Nieuws

Ontwerp Klaprozenbuurt door bewoners zelf getekend

De gemeente Amsterdam heeft voor het eerst zelfbouwers de verantwoordelijkheid gegeven over een hele wijk, in plaats van een enkel pand of complex. De tweeduizend woningen van de toekomstige Klaprozenbuurt is door bewoners zelf ontworpen.

De huidige Klaprozenbuurt is een bedrijventerrein met weinig woonhuizen. Dit moet veranderen in een levendig woongebied met hoge panden die een verbinding maakt met winkelen en recreatie. De 2.000 geplande woningen op 250.000 m2 worden door de toekomstige bewoners getekend. De gemeenteraad ging in februari akkoord met dat plan.


Auguste van Oppen van architectenbureau BETA maakte het gebiedsontwerp met collega en buurman Tjeerd Haccou van Space & Matter en met landschapsarchitecte Hannah Schubert van B+B. Formeel gezien is niet alleen de gemeente opdrachtgever; omwonenden zijn dat ook. Het woongebied krijgt panden van vijf tot acht bouwlagen, met enkele torens van vijftig meter hoog. Groene stroken tussen de gebouwen geven uitzicht op open binnentuinen.


Het proces dat vooraf ging aan het besluit om omwonenden en bewoners de wijk zelf te laten tekenen, leest u op Het Parool.

Deel dit artikel