Nieuws

Mecanoo renoveert wereldberoemde New York Public Library

De New York Public Library (NYPL) heeft Mecanoo geselecteerd voor de ingrijpende renovatie van haar bibliotheken aan Fifth Avenue: het monumentale Stephen A. Schwarzman Building en de Mid-Manhattan Library. Mecanoo, onder leiding van oprichter en creatief directeur Francine Houben, werkt samen met het New Yorkse bureau Beyer Blinder Belle dat een aantal prominente historische gebouwen in de stad heeft gerenoveerd.

 

De NYPL wil met dit 300 miljoen dollar kostende Midtown Campus project het Schwarzman gebouw meer publiek toegankelijk maken en de Mid-Manhattan Library transformeren in een state-of-the-art bibliotheek. Het project wordt gefinancierd met overheidsgelden en giften.

 

Baken voor de grootste stad van de Verenigde Staten

“Meer dan 100 jaar geleden besloot New York een bibliotheek te bouwen die nu nog steeds als baken is voor de grootste stad van de Verenigde Staten,” aldus Tony Marx, president van de NYPL. “De transformatie van de Midtown Campus zal alle New Yorkers - jong en oud - de bibliotheek geven die ze verdienen: met toegang tot informatie en cultuurschatten, ruimte voor onderzoekers en schrijvers, en vele manieren om de geest te versterken.”

 

Gefaseerde aanpak

Mecanoo start met het ontwerp voor de transformatie van de Mid-Manhattan Library tot een moderne bibliotheek. De verbouwing zal naar verwachting starten in het najaar van 2017 en gereed zijn in 2019. Vervolgens wordt het Schwarzman gebouw uit 1911 aangepakt. Het historische rijksmonument in Beaux Arts stijl wordt meer publiek toegankelijk gemaakt met speciale ruimtes voor jongeren, extra tentoonstellingszalen en nieuwe faciliteiten voor onderzoekers en schrijvers.

 

Integrale benadering

“Bibliotheken zijn de kathedralen van onze tijd. Het is het belangrijkste openbare gebouw in een stad”, aldus Francine Houben. “Met onze integrale benadering - van ‘library card tot campus’ - willen we aan Fifth Avenue een bibliotheekcampus van de toekomst creëren met onvergetelijke ruimtes en innovatieve dienstverlening, waarin iedereen zich welkom voelt. Het is een grote eer voor dit project geselecteerd te zijn.”

 

Selectie unaniem

 De selectie van Mecanoo en Beyer Blinder Belle werd op woensdag 16 september unaniem goedgekeurd door de Raad van Toezicht van de NYPL. De keuze viel op Mecanoo vanwege de uitgebreide ervaring met het ontwerpen van bibliotheken en openbare gebouwen. En voor Beyer Blinder Belle vanwege hun grote verdienste als restauratiearchitect in New York.


In het najaar wordt gestart met een reeks van gesprekken met belanghebbenden, openbare consultatiesessies, thematische adviesgroepen met deskundigen en bezoeken aan andere culturele instellingen in New York.

Deel dit artikel