Nieuws

Deze twee woontorens geven Wilhelminapier jazzy uitstraling

MVRDV heeft de internationale architectenselectie voor het ontwerp van de laatste woontorens op de zuidzijde van de Rotterdamse Wilhelminapier gewonnen. Het voorstel viert het karakter van een woontoren op een uitbundige manier. Tegelijk staan de torens stevig op de grond, met een plint die alles in zich heeft om levendig en stads te worden.

Bijzonder is dat het stadsleven ook de hoogte in gaat: beide woontorens worden op 70 meter hoogte verbonden door een hotel inclusief restaurant en groot terras.

Ooit een vervallen havengebied

De Rotterdamse Wilhelminapier heeft zich vanaf begin jaren 1990 ontwikkeld van vervallen havengebied tot levendig deel van de binnenstad van Rotterdam. De landtong tussen de Nieuwe Maas en de Rijnhaven is onder meer bekend van de Cruiseterminal, Hotel New York, het Nederlands Fotomuseum en de spectaculaire hoogbouw. Sinds 2015 zijn ontwikkelingspartners BPD Ontwikkeling en SYNCHROON, in samenspraak met de gemeente Rotterdam, bezig met de ontwikkeling van de woontorens Philadelphia & Havana.

 

Beide torens delen hun sokkel, en zullen verrijzen tussen het Nieuwe Luxor Theater en de woontorens Boston & Seattle. Om vorm, functies en uitstraling optimaal bij elkaar te brengen, is een architectenselectie onder internationaal gerenommeerde architectenbureaus uitgeschreven. De opgave richtte zich op een excellent ontwerp op alle niveaus. Het gebouw moet in de familie van hoogbouw op de pier een eigen karakter inbrengen. Het moet in het stadssilhouet kloppen, maar ook op straatniveau dynamiek brengen. Het moet duidelijk een woongebouw zijn in zijn uitstraling, en tegelijk op elegante wijze parkeren, logistiek en constructie wegwerken.

 


Credit: MVRDV ©

'Rotterdam is een stad van torens'

“Ik ben ongelofelijk trots en blij dat wij de Sax mogen bouwen in onze thuisstad.” zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “Rotterdam is een stad van torens, ons ontwerp voegt een nieuwe dimensie toe aan de collectie van torens op de Wilhelminapier en biedt mensen unieke woningen in een groot collectief gebouw met erkers waardoor je Rotterdam alomvattend beleefd. Bijzondere aandacht ging uit naar de plint en het bruggedeelte met hotel die beiden open zullen zijn voor publiek en de Wilhelminapier nog levendiger gaan maken.”

 

De Sax’ kenmerkt zich door grote erkers, die voor bewoners een unieke kwaliteit in het wonen in hoogbouw opleveren. Te midden van stedelijke voorzieningen ervaren zij de rust van het uitzicht op de Nieuwe Maas en een wijdse blik over de stad. De compositie van de erkers tot gevels levert een sterk en afwijkend beeld op de pier op: eerder een jazz-improvisatie dan een compositie. MVRDV gebruikt dat patroon ook om op straatniveau diversiteit en leven te brengen, door het toepassen van verhoogde entrees tot de winkel-, parkeer- en horecafuncties. Het concept van MVRDV was helder, en won aan overtuigingskracht naarmate het verder werd uitgewerkt, aldus de opdrachtgever.

 


Credit: MVRDV ©

Ruim 450 appartementen

Het ontwerp biedt ruimte aan ruim 450 appartementen, zowel koop als huur en een hotel met 150 kamers. De gehele begane grond bestaat uit stedelijke voorzieningen, in verschillende grootte en marktsegment: een café, restaurant en winkels. Ook het hotel dat de twee torens op 70 meter met elkaar verbindt, is publiek toegankelijk. Het biedt voorzieningen voor de bewoners van Philadelphia & Havana, en voor bezoekers van de Wilhelminapier.

 

MVRDV werkte bij de ontwikkeling van het ontwerp samen met Arup voor de constructie, gevelontwerp en duurzaamheid. Verwacht wordt dat eind 2018 kan worden gestart met de bouw van de woontorens Philadelphia & Havana. De oplevering volgt naar verwachting eind 2022.

 


Credit: MVRDV ©

Deel dit artikel