Nieuws

Natuurinclusieve nieuwbouwwijk Weezenlanden-Noord in Zwolle

De ontwikkelcombinatie Nijhuis/Explorius heeft in samenwerking met Openbaar Belang en de gemeente Zwolle een stedenbouwkundigplan gemaakt voor de wijk Weezenlanden-Noord. De huidige appartementen worden gesloopt en op de plaats verrijzen 500 appartementen, een mix van huur- en koopwoningen, binnen een groenrijk gebied.

De 500 nieuwe appartementen komen in een groene omgeving te staan. Er komen 230 sociale huurwoningen, ongeveer 121 huurwoningen in de vrije sector en 150 koopwoningen. Ook is er ruimte voor voorzieningen, bijvoorbeeld een sportschool of kinderopvang. Auto’s worden straks geparkeerd in een nieuwe ondergrondse parkeergarage. Hierdoor is er meer ruimte voor een groene omgeving.

Groen en water

In het plan is veel aandacht voor groen, water en biodiversiteit. De daken, binnentuinen en de ruimte om de gebouwen heen worden gebruikt om een waterrobuuste omgeving te creëren. Zo kunnen flinke regenbuien worden opgevangen. Extra bomen in de wijk en planten op de daken en gevels zorgen voor verkoeling bij hoge temperaturen en voorkomen hittestress. Door op een natuurinclusieve manier te bouwen wordt er bijgedragen aan het aantal verschillende soorten planten en dieren in de wijk. 

Vervolg

Het college van B&W heeft het stedenbouwkundigplan vastgesteld en legt het nu voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt naar verwachting nog voor de zomervakantie een besluit over het plan. Na goedkeuring wordt het bestemmingsplan opgesteld. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2021 het bestemmingsplan aan de gemeenteraad gepresenteerd kan worden.

Deel dit artikel