Nieuws

NOM-renovaties massaal mogelijk met innovatieproject

Energiesprong start binnenkort met innovatieproject MustBe0. Dit project maakt nul-op-de-meterprojecten ook beschikbaar maakt voor appartementen in Noordwest-Europa.

De komende 3,5 jaar gaan onafhankelijke market develop teams in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen met de projectpartners aan de slag om nul-op-de-meterrenovaties door te ontwikkelen voor appartementen in deze landen. In deze vier landen zijn maar liefst 43 miljoen appartementen waar nog geen goede energieneutrale renovatieoplossing voor is. Dat is bijna zorgwekkend te noemen, aangezien alle landen wel de klimaatdoelen van 2025 dienen te halen. Het nieuwe innovatieproject is een grote stap in de energietransitie voor de gebouwde omgeving. 


Niet alleen in Nederland dus, maar ook in landen als Frankrijk en Engeland zijn de eerste pilots reeds gerealiseerd met behulp van het E=0-project. In Duitsland en de Amerikaanse staat New York worden de eerste projecten dit jaar gerealiseerd. Door het verder uitbreiden van de reeds bestaande markt voor nul-op-de-meterproducten ontstaat ruimte voor opschaling en realisatie. Dit zorgt voor scherper geprijsde oplossingen voor zowel laag- als hoogbouw. 


In het MustBe0 programma hebben negen woningcorporaties zich gecommitteerd om negen pilotprojecten te realiseren. Het gaat hierbij om een totaal van 415 appartementen. Dit volume is genoeg om een markt te creëren voor oplossingen voor appartementsgebouwen. Op grotere schaal geprefabriceerde NOM-pakketten brengen de kwaliteit omhoog, terwijl de tijd voor productie, installatietijd en de kosten juist dalen. Een dergelijke prijsdaling is al opgemerkt sinds vijf jaar geleden in Nederland de eerste NOM-renovaties op de markt kwamen. 


In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is eenzelfde trend zichtbaar. De prijs is nu lager dan bij de eerste prototypen drie jaar geleden. Dit komt onder meer door Nederlandse toeleveranciers en aanbieders zoals Factor Zero, dat zich volledig toelegt op het ontwikkelen van betere en goedkopere NOM-producten. 

Deel dit artikel