Nieuws

Modulaire mast maakt smart city tastbaar

In de Rotterdamse wijk Reyeroord is eind januari een proef gestart met een modulaire mast, de CENT-R. De verwachting is dat deze mast in de toekomst als basis zal dienen voor allerlei toepassingen.

Peter Wijnands, beheerder openbare verlichting bij de gemeente Rotterdam, stond aan de wieg van de CENT-R (Connective Energy Network Tool – Rotterdam). “Ik liep al een aantal maanden met de schetsen rond, maar daar kwam niet heel veel reactie op”, vertelde Wijnands bij de lancering van de mast in de Rotterdamse Kuip. Virgil Warnars van Lightwell zag wel iets in het concept. Samen met collega Florian Mesch werd de CENT-R ontworpen en ontwikkeld.

In Rotterdam vermijden ze bewust de term slimme mast. Wijnands: "Voorbeeld: als elektrisch laden ooit vervangen wordt door inductie laden heb je niks aan een slimme lichtmast die in EV-laden voorziet. In de CENT-R kan eenvoudig de module EV-laden vervangen worden door een andere module. Een term die wij zelf gebruiken is een combinatie van modulair open platform voor smart city toepassingen in de buitenruimte.”

‘Oplaadpunt te vervangen door een AED’

De CENT-R is modulair opgebouwd en biedt dus ruimte aan verschillende toepassingen, al naar gelang de behoefte van de gemeente. In Reyeroord zijn drie CENT-R’s geplaatst, twee met een oplaadpunt voor de elektrische auto en een lichtpunt. Eén mast is voorzien van glasvezel, wat het uiteindelijk mogelijk maakt om 5G te koppelen aan deze mast. “Mocht de behoefte in de toekomst anders zijn, is het mogelijk om bijvoorbeeld het oplaadpunt te vervangen door een AED”, lichtte Florian Mesch toe. In de meeste gevallen voldoet de bekabeling in de grond ook voor de toepassingen. “Alleen voor glasvezel hebben we andere kabels nodig”, licht Peter Wijnands desgevraagd toe. “We moeten als gemeente dus goed nadenken waar we glasvezel nodig hebben in de toekomst.”

Lightwell en de gemeente Rotterdam hebben patent aangevraagd op het concept. Desondanks is het wel de bedoeling dat ook andere organisaties modules kunnen ontwikkelen die in de CENT-R aangesloten kunnen worden.

Circulaire stad

De CENT-R past in de ambitie van de gemeente om in 2050 een circulaire stad te zijn. Door het modulaire karakter van de mast kunnen de onderdelen afzonderlijk van elkaar vervangen worden. Stel dat een oplaadpunt na tien jaar niet meer functioneert, hoeft de mast, die misschien wel een levensduur van veertig jaar heeft, niet vervangen te worden.

Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 1 / 2020. U kunt het magazine vanaf 28 februari hier downloadenDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel