Nieuws

Ballast Nedam en Vogelbescherming realiseren 500 'tiny houses'

Om de biodiversiteit te stimuleren in de nieuwbouwwijk Berckelbosch te Eindhoven gaan Ballast Nedam Development en Vogelbescherming Nederland samen 500 'tiny houses' plaatsen in de vorm van vogelneststenen en vleermuiskasten.

Voor het project Berckelbosch ontwikkelt Ballast Nedam Development energieneutrale woningen, met een focus op natuurinclusief bouwen. Onderdeel daarvan is een groene omgeving waarin dieren kunnen gedijen. Daarvoor zijn nestgelegenheden cruciaal. Op korte termijn worden de eerste kasten in de gevel ingemetseld. Daarna volgen nog 350 neststenen in volgende deelfasen.


Met deze nestkasten wordt er voor in het gebied van nature voorkomende vogels, zoals de huismus en de gierzwaluw, een habitat gecreëerd. Met de verblijfskasten voor met name dwergvleermuizen wordt het netwerk van verblijfruimten vergroot waarbij de 'tiny houses' mogelijk als paar- en liefst als kraamverblijf dienst gaan doen. Met deze extra verblijfskasten wordt de biodiversiteit alsook de vogel- en vleermuisstand gestimuleerd.

De toekomstige bewoners van de wijk worden betrokken bij de plannen en reageren enthousiast. Voor hun wordt binnenkort een vogelsafari gepland, waarin ze leren hoe zij hun tuin vogel- en natuurvriendelijk in kunnen richten. Ook zullen zij, wanneer de woningen worden opgeleverd, een vogelpakket ontvangen met extra voorlichting, vogelvoeding en een houten ‘tiny house’ voor vogels.


Meer informatie over Berckelbosch vindt u hier.

Deel dit artikel