Invulling diensten in een ‘all inclusive’ woonconcept

dinsdag 17 februari 2015
timer 4 min
Door de invoering van het scheiden van wonen en zorg komen steeds minder ouderen in aanmerking voor een plaats in een verzorgingshuis. Daarom worden er momenteel nieuwe woonconcepten ontwikkeld. USP Marketing Consultancy deed onderzoek naar de behoeften en diensten voor deze concepten.

Welke diensten moeten er in nieuwe woonconcepten aangeboden worden? Waar heeft de toekomstige bewoner behoefte aan? Waar wil men geld aan uitgeven en waar bezuinigt men op? Een samenvatting van de resultaten van dit onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Woonzorg Nederland, leest u hieronder.
 

Interesse in zelfstandige woning

Uit eerder onderzoek is gebleken dat  een grote groep ouderen interesse heeft in een zelfstandige woning in een voormalig verzorgingshuis, zeker bij zorgbehoefte. Om te weten te komen van welke diensten zij dan gebruik willen maken, zijn ruim duizend senioren ondervraagd die tot de potentiële doelgroep1 kunnen behoren van dit concept, verdeeld over twee groepen:
 

  • Alleenstaande 65-plussers met interesse in het woonconcept en een netto maandinkomen onder de €22502
  • Bewoners van aanleunwoningen van Woonzorg Nederland

Daarnaast zijn zelfstandig wonende ouderen ondervraagd of zij interesse hebben om bepaalde diensten af te nemen bij een woon-zorgcomplex bij hun in de buurt.
 

Interesse, maar flexibiliteit gewenst

Van de groep alleenstaande 65-plussers heeft 11% wel interesse in het all inclusive woonconcept en 21% heeft alleen interesse als er op bepaalde diensten kan worden bespaard. De totale interesse komt dan op maar liefst 32%. De huidige bewoners van aanleunwoningen zijn nog positiever: 29% zegt wel interesse te hebben in het all-in woonconcept. Nog eens 23% heeft interesse bij lagere kosten/ minder diensten, wat een totale interesse bij deze doelgroep betekent van 52%.

Conclusie: er is een duidelijke interesse in het woonconcept, maar flexibiliteit is een voorwaarde.
 

Welke diensten zijn belangrijk?

Potentiële bewoners van het woonconcept vinden alarmering de belangrijkste dienst. Ook wil men graag de schoonmaakservice en een onderhoudsabonnement in het dienstenpakket. Ondervraagden willen echter geheel of gedeeltelijk bezuinigen op de wasservice en op de warme maaltijd in het restaurant. Dit zijn beide relatief dure diensten die men, zeker wanneer men nog redelijk vitaal is, ook zelf (gedeeltelijk) kunnen uitvoeren, eventueel met hulp van familie/vrienden. Een restaurant of maaltijdservice in het complex wordt wel gewaardeerd, maar bij voorkeur afgewisseld met het zelf bereiden van de maaltijd. Dit houdt echter wel in dat de pantry/keuken van de woning hiervoor uitgerust dient te zijn.


Naast diensten worden ook georganiseerde activiteiten in een complex gewaardeerd. Een keer per week gezamenlijk koffie- of theedrinken is in veel gevallen al voldoende. Ook zeggen omwonenden niet snel gebruik te maken van andere voorzieningen in een woon-zorgcomplex. Onbekendheid speelt hierbij een rol.
 

Conclusie

Er is interesse in een all inclusive woonconcept, maar flexibiliteit van de afname van diensten is, gezien de kosten, een voorwaarde. Alarmering en opvolging, een onderhoudsabonnement en schoonmaakdiensten zijn de meest gewenste diensten. Op een wasservice en maaltijdservice wil men besparen. Dit laatste heeft echter implicaties voor het uitrustingsniveau van de woning in de zin van grootte en functionaliteit van de keuken en aanwezige aansluitingen. Zaken die niet altijd realiseerbaar zijn in bestaande verzorgingshuizen.
 
Omwonenden van een complex zijn nodig om bepaalde diensten, voorzieningen en activiteiten (rendabel) te kunnen aanbieden. Op dit moment is de interesse hiervoor bij deze groep nog klein. Er zal aandacht besteed moeten worden aan de verbetering van het imago van verzorgingstehuizen in het algemeen en aan de marketing van diensten en activiteiten.
 

1) Potentiële doelgroep is vooraf als volgt gedefinieerd: alleenstaande 65-plussers met een netto maandinkomen lager dan € 2250, met interesse om (op termijn) te wonen in een zelfstandige woning/ studio of in een aanleunwoning van een woon-zorgcomplex.

2) Een netto maandinkomen onder de € 2250 komt overeen met AOW plus een maximaal pensioen van € 1000.


Stedebouw & Architectuur, thema Zorg & Bouw

Meer over het all-inclusive woonconcept leest u in de komende editie van Stedebouw & Architectuur. Dit nummer verschijnt op 27 februari en ontvangt u automatisch als u deze titel heeft aangevinkt in uw lidmaatschap. Tevens kunt op 27 februari dit nummer downloaden in onze bibliotheek.
 

Dit nummer los kopen? Mail dan naar klantenservice@acquirepublishing.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Invulling diensten in een ‘all inclusive’ woonconcept

Ouderen hebben interesse in een flexibel woonconcept.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »