Nieuws

Interactief spelen: best of both worlds

De tijd van traditionele speeltoestellen ligt ver achter ons. Door technologische ontwikkelingen opent zich een breed scala aan mogelijkheden. Maar wat is interactief spelen eigenlijk?

Wij vroegen het aan Rob Tuitert en Thomas Hartong, beide werkzaam als productontwerper bij Yalp en geestelijk vaders van een hele serie interactieve speeltoestellen. 'Gamen in het echt', noemen ze de digitale speeltoestellen ook wel.
 

Ideale mix 

"De gamewereld brengt uitdaging, afwisseling, vernieuwing in spellen en de mogelijkheid om spelniveaus dynamisch aan te passen aan de speler," vertellen de ontwerpers. "De fysieke wereld brengt onder meer lichaamsbeweging, sociale interactie en gezond buiten zijn. Best of both worlds dus."


"Een vaak gehoord misverstand is dat interactief 
spelen gelijk staat aan elektronisch spelen. Ook al maken we gebruik van de mogelijkheden van elektronica, dit is nooit een doel op zich. Het moet wel spelwaarde toevoegen. Met bijvoorbeeld simpelweg wat lichtjes en geluidjes toevoegen aan een schommel sla je de plank mis.”
 

Voor- en nadelen

"Interactief spelen spreekt een nieuwe generatie kinderen (maar ook volwassenen en ouderen!) aan. De ontwikkelingen gaan snel, er ontstaan veel mogelijkheden. Ik weet nog dat we met de Sona bijvoorbeeld konden inspelen op de jumpstyle rage in 2007. Daarnaast is het mogelijk om op afstand nieuwe spellen te uploaden. Tot slot is het mogelijk om de statistieken te bekijken
van het spel. Dat is interessant voor ons als ontwerpers (welk spel is nou het meest populair?) en ook voor de beheerders en gebruikers."


"Nadeel is wel dat er vaak stroomvoorziening nodig is, maar dat is in de praktijk nooit een probleem geweest. Tot slot nog: ik hoor vaak de discussie over interactief spelen vs. traditioneel spelen. Dat is in onze ogen een misvatting: het is geen OF maar EN. Die twee gaan prima samen.”
 

Lees verder in BuitenSpelen

Dit artikel verschijnt in de nieuwste editie van BuitenSpelen, thema Interactief Spelen, maar kunt u nu al gratis lezen! Download onderstaande pdf voor het hele artikel.
 

Het hele nummer kunt u vanaf 21 september downloaden in onze bibliotheek. Of bestel het nummer los na; mail daarvoor naar klantenservice@acquirepublishing.nl.

BS3-2015-Interview.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel