Fermacell wandplaten in studentenhuisvesting Ravel Residence in Amsterdam

dinsdag 16 september 2014
timer 3 min
Voor studentencomplex Ravel Residence aan de Amsterdamse Zuidas zijn Fermacell gipsvezel wandplaten toegepast om een brandwerendheid van 90 minuten voor de hoofddraagconstructie te bereiken. De 800 prefab woningen van dit studentencomplex zijn tot vijf bouwlagen opgestapeld.

 

Dit is uitzonderlijk, aangezien in unitbouw doorgaans tot slechts twee of drie lagen wordt gebouwd. Hoger bouwen brengt namelijk hogere eisen met zich mee, bijvoorbeeld op gebied van stabiliteit en brandveiligheid.

 

Geen externe staalconstructie

Bijzonder is dat voor de Ravel Residence geen externe staalconstructie nodig is: elke afzonderlijke unit vormt een op zichzelf staande constructie. Daarbij moet het studentencomplex van vijf bouwlagen niet 60 minuten, maar 90 minuten brandwerend zijn. De WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) van een scheidingswand van de studentenwoningen moet 60 minuten zijn.

Dit wordt onder meer behaald dankzij de 12,5 millimeter dikke gipsvezel wandplaten van Fermacell die zijn toegepast bij de scheidingsconstructie. Jan Snel uit Montfoort zag bovendien in de technische kennis van Fermacell uit Wijchen een toegevoegde waarde. Jaap de Keizer, productontwikkelaar van Jan Snel: ‘Vanuit de expertise van Fermacell, ondersteund door berekeningen van adviesbureau Peutz, zijn we alle hindernissen voorbij gegaan waaronder de afwerking van de kolommen.’  

 

Modulaire woningen

De studentenhuisvesting Ravel Residence is opgebouwd uit modulaire woningen. Deze worden niet –zoals gebruikelijk is– tot drie lagen, maar tot vijf bouwlagen opgestapeld. Dit brengt extra uitdagingen met zich mee op gebied van stabiliteit en brandveiligheid. Bij dergelijke hoge unitbouw zijn doorgaans externe staalconstructies nodig om voor extra stevigheid te zorgen. Bijzonder in dit project is dat elke unit een op zichzelf staande constructie vormt. Daarnaast stelt het Bouwbesluit dat de hoofddraagconstructie van het studentencomplex 90 minuten brandwerend moet zijn. De scheidingswand van de woningen moet een WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) hebben van 60 minuten. Dit wordt behaald dankzij de wandconstructie die is opgebouwd met Fermacell gipsvezel wandplaten van 12,5 millimeter dik. Deze platen zijn geclassificeerd als ‘niet brandbaar’ en vallen binnen brandklasse A2-s1d0. Het gips in de wandplaten zorgt in geval van brand voor koeling van de constructieopbouw. Tussen de wandplaten bevinden zich houten regels, opgevuld met steenwol, met in het midden een spouw.  

 

In het voortraject geadviseerd 

Fermacell heeft deze opbouw van de scheidingsconstructie in het voortraject geadviseerd. De berekeningen en rapportages zijn door onafhankelijk adviesbureau Peutz onderzocht en bevestigd. ‘De technische expertise was voor ons een reden om met Fermacell in zee te gaan,’ aldus Jaap de Keizer van Jan Snel. ‘Ook wat betreft de brandveiligheid van de hoofddraagconstructie heeft Fermacell advies gegeven, bijvoorbeeld over hoe de hoek bij kolommen afgewerkt en afgedicht moest worden.’

 

Het studentencomplex staat aan de Antonio Vivaldistraat in Amsterdam langs de A10. Om het geluid van de verkeersdrukte te verzachten, is voor de betreffende zijde een ‘dove gevel’ ontworpen. Aan de binnenzijde zijn bovendien drie lagen Fermacell gipsvezel wandplaten toegepast om extra massa te creëren om bij te dragen aan een hogere geluidisolatie.

 

De Ravel Residence is ontworpen door van den Oever∙Zaaijer & Partners, wordt geëxploiteerd door Student Experience en gebouwd door Jan Snel uit Montfoort. Het studentencomplex bestaat uit de 800 modulaire woningen, een horecagelegenheid, studiezaal en op het dak komt een basketbalveld en ruimte voor city farming. Momenteel worden wekelijks 25 woningen in Montfoort gebouwd. Gelijktijdig wordt in  Amsterdam Ravel Residence afgebouwd. De Ravel Residence wordt begin 2015 opgeleverd.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »