Rokin Plaza ondergaat metamorfose

woensdag 16 april 2014
timer 3 min
Rokin Plaza was een log kantoorgebouw in grijs prefab beton. Nu huisvest het de fraaie flagship store van Forever 21, die op 19 april a.s. de deuren opent. De Amerikaanse modeketen geeft hiermee haar visitekaartje af in Nederland. Voorts wordt in het gebouw een grote winkel van Pull&Bear gevestigd, terwijl op de bovenste verdiepingen kantoren komen.

De fraaie gevel met grote glaspartijen nodigt uit tot binnenkijken en binnenkomen. Aan de metamorfose ging een logistieke krachttoer vooraf, waarin AGC Glass een sleutelrol vervulde.

Het pand bestond uit twee gebouwen die aan elkaar waren gegroeid, vertelt architect Adam Smit van ZZDP Architecten. “Het pand was te groot en hoog; het klopte niet meer met de gevelwand van het Rokin. Doordat het in schaal is teruggebracht, past het weer in de historische omgeving. Daarbij is het weer opgeknipt in twee verschillende gebouwen, elk met een eigen uitstraling.”

 

Gevelbekleding in brons en natuursteen

“De betonconstructies zijn aangepast en de drie kantoorverdiepingen zijn vervangen door twee winkelverdiepingen. Het pand heeft een compleet nieuwe schil gekregen”, vervolgt Smit. “Om aansluiting te vinden bij de belendende gebouwen op het Rokin en de Kalverstraat is er gekozen voor klassieke materialen als gevelbekleding: natuursteen en brons.” Wie op het Rokin voor het pand staat, ziet aan de rechterkant Muschelkalksteen en links de bekleding met gepatineerd brons.

 

Zorgvuldige engineering

De nieuwe buitenschil is gerealiseerd door J.M. van Delft & Zonen in Drunen. Volgens directeur Sander van Delft een uitzonderlijk project: “Qua engineering vroeg dit het uiterste van onze creativiteit en inventiviteit. We werkten binnen een bestaande constructie in hartje Amsterdam; daar loopt niets recht. Alles is precies ingemeten. Aluminium, glas en natuursteen moesten naadloos op elkaar aansluiten. De bronzen gevelbekleding – uniek voor Nederland – hebben we in Spanje laten bruineren. Het is een van onze mooiste projecten. We hebben laten zien wat we allemaal kunnen.”

 

Logistiek

Heel uitdagend was de logistiek, vertelt projectleider Koen Verschuuren van AGC Glass. “We werkten op een postzegel binnen een korte bouwtijd. Er was geen bouwplaats en geen opslagruimte op de begane grond: alleen op het dak was beperkte opslagruimte. Van glasproductie tot en met transport en montage: alle fasen zijn op elkaar afgestemd met just-in-time deelleveringen in de exacte montagevolgorde.” En alles klopte. “Zonder het wederzijds begrip en de goede samenwerking met Van Delft was dit niet gelukt. Een kwestie van communicatie en commitment.”

 

In de gevels is zo’n 2.500 m² glas van AGC Glass verwerkt, waaronder isolatieglas Thermobel TopN+ in verschillende toepassingen: met geharde binnenruit, in semistructurele uitvoering (met VGG insert) en in structurele uitvoering t.b.v. de zaagtandgevel. Bij Forever 21 kan je gerust van buiten naar binnen kijken, zegt Verschuuren. “Op de begane grond hebben we jumboruiten van 14 m 2 van tweezijdig gelaagd Thermobel Stratobel Clearvision met TopN+ coating toegepast. Deze ruiten zijn extra helder. Dit project mag gezien worden!”

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Rocking Plaza (Emmes Group), Amsterdam. Architectenbureau: ZZDP Architecten, Amsterdam. Aannemer: Bouwcombinatie K. Dekker en Hillen en Roosen vof, Warmenhuizen. Gevelbouwer: J.M. van Delft & Zonen, Drunen. Glasproducent: AGC Glass, Tilburg. Oplevering: eind 2013, ingebruikname voorjaar 2014.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »