Nieuws

Zwolse parkeergarage genomineerd

De nieuwe parkeergarage aan het Katwolderplein in Zwolle is genomineerd voor de titel 'Beste Gebouw van het Jaar 2017', dé jaarlijkse architectuurprijs van het land, georganiseerd door de Bond voor Nederlandse Architecten (BNA).

De parkeergarage in Zwolle is een blikvanger en verbindt de A28 met de binnenstad. ''Onze ideeën over vorm en functie zijn ontstaan tijdens een reis langs de Zijderoute door Centraal-Azië, waar reizigers samenkomen in een karavanserai; een overnachtingsplek voor karavanen'', schrijft architectenbureau Dok architecten inj een toelichting op haar inzending. De gevel van de parkeergarage wordt gekenmerkt door oosterse tinten en patronen. 

Zonnepanelen

De garage is duurzaam van aard. ''Het dak zet de toon en bestaat uit 800 vierkante meter zonnepanelen. Een slimme routing beperkt de onnodige uitstoot van uitlaatgassen en het energiezuinige led-verlichtingssysteem gaat alleen aan bij activiteit. Er zijn 28 elektrische oplaadpunten beschikbaar, mogelijk uit te breiden tot 60 stuks. En ook natuur is welkom. Groene hangplanten bekleden de achtergevel en rondom zijn er nestel- en schuilplaatsen voor zwaluwen en vleermuizen.''

Honderd

Voor de architectuurprijs zijn meer dan honderd inzendingen binnengekomen. De BNA maakt daaruit binnenkort een selectie. De prijs wordt op 18 mei bekendgemaakt.

Deel dit artikel