Nieuws

Nieuwe weersbestendige verf houdt huis koel

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Californië heeft een witte verf ontwikkeld die 98 procent van zonlicht reflecteert. Daarmee is de verf volgens onderzoekers effectiever dan airconditioning.

Wit reflecteert meer zonlicht dan donkerdere kleuren. Dat werkt ook met gebouwen, zegt Aaswath Raman, docent materiaalwetenschappen aan de Universiteit van Californië. Een nieuw ontworpen verf van zijn team kan worden toegepast aan de buitenzijde van gebouwen om een sterk koelend effect te geven.

De verf, die volgens het team witter is dan versgevallen sneeuw, reflecteert licht én directe warmtestraling. Ter vergelijking: normale witte verf bevat titaniumoxide, dat ongeveer 85 procent van het zichtbare zonlicht reflecteert. De nieuwe verf pakt daar ook infrarood- en ultraviolette straling bij. De verf bevat het mineraal bariet als basis, alsook teflon.

De onderzoekers hopen met de verf een alternatief te kunnen bieden voor energieslurpende airconditioners. Zeker in een steeds warmer wordend klimaat zijn dergelijke innovaties noodzakelijk. Het is echter de vraag of de verf ook in het relatief koele Nederlandse klimaat nodig gaat zijn.

Meer over de verf is te lezen in vakblad Joule, waar de bevindingen in staan gepubliceerd.

Deel dit artikel