Nieuws

'Besparen op een duurzame buitenruimte kan écht'

Nederland verduurzaamt. In diverse gemeenten worden energiezuinige projecten ontworpen of gerealiseerd, zoals de Dutch Windwheel in Rotterdam, om de ambitie om 16% van het energieverbruik duurzaam op te wekken in 2020 te behalen. Toch gaat er iets mis. “Ik kijk hier in Amsterdam uit het raam: één grote, dichte bedoening. Het is zo’n zonde,” aldus Lodewijk Hoekstra.

Versteende wijken

Hoekstra is eigenaar van NL Greenlabel, een kennisinstelling voor de bevordering van duurzame materialen en producten. Als er één vlak is waarop we zowel kunnen verduurzamen als bezuinigen, dan is het volgens Hoekstra wel het stedelijke gebied. “Er wordt maar doorgebouwd, we moeten telkens weer meters maken. Soms lijken het net versteende wijken, terwijl we zoveel meer uit de buitenruimte kunnen halen.”
 

Hoekstra doelt daarmee op het gebruik van innovatieve producten, zoals de kunstzinnige solarboom of hennep als hernieuwbaar bouwmateriaal, materialen die ‘wezenlijk iets bijdragen aan de natuur’. Maar als deze opties al voorhanden zijn, waarom worden ze dan nog niet op grote schaal toegepast?
 

Duurzaam bezuinigen

“Er is nog (te) weinig over bekend,” aldus Hoekstra. “Iedereen doet hetzelfde, dat doen we al jaren. Maar als we ons bewust worden van de vele keuzes die er zijn, en de consequenties die sommige maatregelen met zich meebrengen, dan kunnen we beter kiezen. Denk aan het inkopen van hout: iedereen gelooft heilig in FSC, maar dat betekent helaas ook dat er oerwouden worden gekapt. Bent u daarvan op de hoogte? Wist u dat er ook duurzame alternatieven van Nederlandse bodem zijn?”
 

Dat deze alternatieven werken en zelfs kunnen bezuinigen, blijkt uit verscheidene voorbeeldige projecten. Denk aan de nieuwe waterspeelplaats in Stadspark Coehoorn, ontworpen samen met het waterschap en kinderen uit de buurt, het duurzaam ingerichte Amphionpark in Doetinchem, waar een tal van partners samenwerkten, en natuurlijk het unieke solarpark De Kwekerij. “Dat zijn echte eye-openers,” aldus Hoekstra. “Besparen op de buitenruimte kan echt.”
 

Warming Update

Meer weten over de diverse duurzame mogelijkheden binnen de stedelijke buitenruimte? Tijdens de themadag Ruimte & Groen van de Week van de Openbare Ruimte opent Hoekstra de dag met de Warming Update, een interactief gesprek en een quiz over de vele kansen die u kunt of zelfs móet pakken voor meer groen in een duurzame openbare ruimte.
 

“Een leuke start van de ochtend waarin we samen stappen kunnen nemen.” Bent u er ook bij?Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel