Even voorstellen: de zelfvoorzienende villa Casa Kwantes

woensdag 15 maart 2017
timer 4 min
Casa Kwantes in Schiedam is opgeleverd. De villa met een oppervlakte van 480 vierkante meter, gebouwd binnen een stedenbouwkundige kader van jaren 30 architectuur biedt de bewoners privacy en tegelijk licht en openheid.

 

De gesloten bakstenen gevel met details in Amsterdamse School stijl scheidt de bewoners van de openbare weg. Aan de zuidkant van het gebouw bevindt zich een volledig glazen gevel die zich kromt om het middelpunt van het huis, een binnenplaats met olijfboom. De villa kan volledig zelfvoorzienend zijn en is uitgerust met moderne installaties zoals een warmtewisselaar en zonnepanelen om in duurzame energie te voorzien.

Amsterdamse School 

Het door MVRDV ontworpen Casa Kwantes is een villa van 480 vierkante meter gelegen op een voormalig ziekenhuisterrein in de regio Rotterdam. Het uitgangspunt in dit project is het combineren van privacy met licht en openheid binnen een door de gemeente gegeven kader van nostalgische architectuur. Deze benadering is terug te zien in de gesloten buitengevel waardoor vanaf de weg weinig inkijk in de woning is. De gevel wordt aan de straatkant enkel doorbroken door kenmerken in de stijl van de Amsterdamse School: een raam van Celosia metselwerk en een golvende inkeping naar de ingang van de villa.

 


Credit: Ossip van Duivenbode

 

De achterkant van het gebouw is volledig open en op het zuiden georiënteerd om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten vallen. Bij binnenkomst komt men in een intieme vestibule waarna men binnenstapt in een dubbel hoge centrale hal grenzend aan de woonvertrekken. De olijfboom midden op de binnenplaats fungeert als oriëntatiepunt waar de volledig glazen achtergevel zich omheen kromt.

Scheiding tussen dag en nacht

De woning kent een duidelijke scheiding tussen dag- en nachtactiviteiten. Op de bovenverdieping bevinden zich de drie slaapkamers, badkamers, wasruimte en een extra gastenkamer. Op de benedenverdieping zijn de leefruimtes. De woonkamer en bibliotheek liggen langs de glazen zuidgevel en kijken uit op de binnenplaats en de tuin. De vloeren van de leefruimtes gaan over in de binnenplaats zodat ook deze buitenruimte, met karakteristieke olijfboom, onderdeel van het huis wordt. Aan het andere einde van de tuin bevindt zich een beschutte patio en barbecueplaats. Alle overige faciliteiten als toilet, pentry en keuken zijn langs de gesloten noordgevel gevestigd en grotendeels in een kastenwand verwerkt. De kelder is ingericht voor de technische installaties en extra opslagruimte. 

 

"De glazen gevel die rondom de binnenplaats krult zorgt ervoor dat er vanuit elke kamer, zowel boven als beneden, zicht is naar de andere kamers in het huis” vertelt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “Het ruime balkon dat zich uitstrekt langs deze gevel biedt een eenvoudige connectie tussen alle bovengelegen vertrekken. De reflectie van de olijfboom, het middelpunt van de binnenplaats, beweegt mee en veranderd constant wanneer men zich verplaatst in het huis."

Duurzame villa

Om de grote hoeveelheid glas in het huis te compenseren is Casa Kwantes uitgerust met innovatieve installaties om het gebouw duurzaam te maken. De aardwarmtepomp, warmtewisselaar en het dak vol zonnepanelen kunnen de woning volledig zelfvoorzienend maken. Alle voorzieningen zijn volledig elektrisch en er wordt geen gebruik gemaakt van gas. De woonvertrekken zijn daarnaast op het zuiden gericht zodat zij zoveel mogelijk zonlicht absorberen. Tegelijkertijd kragen de bovenliggende vloeren en dakranden deels uit boven de ramen waardoor voor de leefruimtes schaduw wordt gecreëerd. 

 


Credit: Ossip van Duivenbode

 

Bij de ontwikkeling en realisatie van het project werd nauw samengewerkt met de opdrachtgever. Elementen in het huis werden speciaal op maat gemaakt om aan de visie en de wensen voor de woning te voldoen. MVRDV heeft in het ontwerp zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorwaarden van de gemeente. Casa Kwantes is een moderne interpretatie van de Modernistische bouwstijl van de jaren ’30. Dit is terug te zien in de bakstenen gevel en het gebruik van glas evenals de vloeiende en hoekige vormen en het contrast tussen open en gesloten elementen. Naar de straat toe is de stijl zeer strikt toegepast, naar de tuin toe is het modernisme als het ware vervormd en eigentijds gemaakt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Even voorstellen: de zelfvoorzienende villa Casa Kwantes

Credit: Ossip van Duivenbode

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »