Nieuws

Zonnewarmtenet blijkt ideale oplossing voor bestaande wijken

Uit onderzoek blijkt dat een zonnewarmtenet zowel technisch als financieel haalbaar blijkt om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Hiermee zijn wijken een stapje dichterbij om de doelen uit het klimaatakkoord te halen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een consortium van wetenschappers en bedrijven onder leiding van de TU Delft. Het zonnewarmtenet is het afgelopen jaar ontwikkeld en getest en is door het consortium technisch en financieel doorgerekend voor een bestaande Haarlemde jarendertigwijk. Daarnaast is in een proefopstelling in The Green Village in Delft aangetoond dat het systeem werkt. Hiermee ligt er een ontwerp klaar voor het duurzaam verwarmen van huizen van een hele wijk, zónder dat een externe warmtebron nodig is.


Het zonnewarmtenet bestaat uit PVT-panelen (zonnepanelen die zowel warmte als elektriciteit opwekken) op het dak, een zeer lage temperatuur warmtenet gekoppeld aan een warmte/koudeopslag (WKO) onder de grond en een warmtepomp in iedere woning. Op deze manier worden de woningen op een energieneutrale manier voorzien van warm water, verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. 


Het systeem is daarmee energieneutraal voor de warmtelevering. Ivo Pothof, onderzoeker bij de TU Delft en Deltares, is enthousiast over het zonnewarmtenet: “Het is de duurzaamste wijkoplossing voor de bestaande bouw die ik ken, omdat er via de PVT-panelen maximaal gebruik wordt gemaakt van lokale energie. Het concept is uitgebreid vergeleken met andere oplossingen voor bestaande woonwijken en komt in al die vergelijkingen naar boven drijven.”


Ook op financieel gebied blijkt het zonnewarmtenet een interessant concept. Aan het begin moet een forse investering gedaan worden, daarna zijn er geen variabele energiekosten meer. Hierdoor is het zonnewarmtenet na enkele jaren goedkoper dan gas en de meeste andere alternatieven. De jaarlijkse kosten bestaan dan alleen uit onderhoud en aflossing van de gedane investering.


Lees het volledige bericht, alsook hoe het zonnewarmtenet exact werkt, op DuurzaamGebouwd.nl.

Deel dit artikel