Nieuws

Game legt gevolgen van Omgevingswet uit

In 2019 treedt de Omgevingswet in werking, maar wat verandert daardoor nou precies? Om dat uit te leggen ontwikkelt een gamebedrijf, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, een game over de nieuwe wet.

Het Ministerie organiseerde in samenwerking met de Dutch Game Garden, een organisatie die jonge gamebedrijven helpt, een gamejam. Hierin werkten vier gamebedrijven een week lang aan hun eigen gameconcept met als doel: maak een game die de aankomende Omgevingswet – de wet die bepaalt waar je wat mag bouwen – uitlegt.

Het winnende concept

Het bedrijf Sneaky Mammoth kwam als winner uit de bus. Hun winnende game zet de speler in de voeten van een fictief personage, zoals een winkelier of gemeentemedewerker, die samen met drie andere spelers een openbare ruimte zo goed mogelijk moet inrichten. De speler moet rekening houden met de specifieke belangen van zijn eigen personage, maar ook met die van andere spelers.


“Als je de omgeving groener wilt maken, kun je bijvoorbeeld volkstuintjes op het dak van een flat bouwen,” aldus Hans Dunnik van Sneaky Mammoth. “Maar die tuintjes en huisjes kunnen weer de hoeveelheid zon verminderen waardoor de buurman het niet eens is met deze aanpassing. Dan kijk je misschien naar een andere optie: kun je geen tuintje naast de flat aanleggen?”


Lees verder op de website van het
programma Slimme en Gezonde Stad.

Deel dit artikel